Фото: Міноборони РФ

В ISW назвали головну причину масованої атаки рашистів на Авдіївку

У понеділок, 9 жовтня, російські війська розпочали локальні наступальні операції у районі Авдіївки Донецької області та на південний захід від Оріхова на заході Запорізької області, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб відвести українські сили від району Роботиного. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, російські війська активізували наступальні дії на північний захід від Авдіївки в районі Очеретиного, Тоненького, Бердичів і на південний захід від Авдіївки на лінії Водяне-Опитне. Російські війська також атакували на південний захід від Оріхова на лінії П'ятихатки-Жереб'янки, і російські блогери стверджували, що їхні війська просунулися на два кілометри в цьому районі. Український генеральний штаб підтвердив, що до трьох російських батальйонів провели атаку на Авдіївському напрямку, а ISW спостерігав кадри бойових дій у цьому районі, але на момент написання цієї статті ISW не виявив жодних підтверджень заявлених російських наступів. 

Російські військкори в основному описують операцію в районі Авдіївки як значну наступальну операцію, спрямовану на оточення угруповання українських військ в Авдіївці та захоплення міста. Одна з найбільш сильно укріплених ділянок лінії фронту в Донецькій області, швидше за все, вимагатиме більше сил, ніж Росія наразі виділила для наступу по лінії Авдіївка-Донецьк. Російські сили в основному розмістили вздовж цієї лінії фронту нерегулярні сили, насамперед елементи Першого армійського корпусу "Донецької Народної Республіки" ("ДНР") та додаткові добровольчі формування, які значною мірою постраждали від поганої та  манери командування та напруженості у відносинах із регулярними російськими підрозділами. ISW не виявив останнім часом присутності російських військ на цій лінії. Окупаційні війська також проводили завзяті наступальні операції з метою мінімальних територіальних завоювань біля Авдіївки за останні півтора року війни.

Мапа ISW

Активізація російських наступальних операцій у районах Авдіївки та Жереб'янки збігається з іншими локальними наступальними діями у Луганській та східній Запорізькій областях, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб стабілізувати українські сили та не дати українському командуванню перекинути резерви на критичні ділянки фронту на заході Запоріжжя. За останні кілька тижнів українські офіційні особи зробили низку заяв із цього приводу, зокрема зазначивши, що російські атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк покликані перешкодити українцям перекинути війська у Запорізьку область.

Нагадаємо, раніше командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що на Таврійському напрямку російські загарбники збільшили активність. Протягом минулої доби відбулося 26 бойових зіткнень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 06:02