Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

В ISW прогнозують відновлення наступу росіян на ключовому напрямку: коли це станеться

Темпи просування росіян на захід від Авдіївки останнім часом сповільнилися, хоча російські сили, ймовірно, зберігають здатність активізувати наступальні операції в цьому районі будь-якої миті на власний розсуд. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики нагадують, що російські війська захопили Авдіївку 17 лютого після приблизно чотирьох місяців виснажливих наступальних зусиль щодо взяття населеного пункту і продовжили підтримувати відносно високий темп наступальних операцій у цьому районі, щоб використати тактичні можливості, які спочатку з'явилися в результаті захоплення населеного пункту Росією. Наприкінці лютого російські війська відносно швидко досягли тактичних успіхів на захід від Авдіївки та прагнули просунутися якнайдалі на захід, перш ніж українські війська зможуть створити більш згуртовані й важкопрохідні оборонні лінії.

Однак на початку березня українські сили, судячи з усього, сповільнили просування російських військ вздовж позицій поблизу лінії Бердичі-Орлівка-Тоненьке, попри припущення, що цих позицій буде недостатньо для відбиття російських наступальних операцій, що наближаються. Російські сили, ймовірно, прагнули перетворити Центральне угруповання військ Росії (що складається в основному з елементів Центрального військового округу (ЦВО) та так званої "Донецької Народної Республіки") як експлуатаційну силу, щоб скористатися захопленням Авдіївки. Російське військове командування, ймовірно, має намір, щоб елементи ЦВО продовжили наступальні дії в районі Авдіївки у найближчій та середньостроковій перспективі.

Раніше The New York Times у своїй статті повідомляв, що просування російської армії поблизу Авдіївки втрачає силу після стрімких успіхів. Висока інтенсивність штурмів, яка була після окупації міста, поступово захлинулася.

Нагадаємо, речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій заявив, що українські військові дещо стабілізували ситуацію на Авдіївському напрямку. Проте окупанти можуть похизуватись певними локальними успіхами.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський вважає, що наступ росіян на українському фронті "зупинено". За його словами, наразі військова ситуація "набагато краща, ніж протягом останніх трьох місяців".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.03.2024 05:08