Гвідо Крозетто. Джерело: італійські ЗМІ

В Італії різко відреагували на заяву Макрона про можливість введення військ в Україну

Італійських солдатів за жодних умов не залучать у війну в Україні. Гіпотетичне втручання ззовні спровокувало би подальше розкручування конфлікту.

Про це заявив міністр оборони Італії Гвідо Крозетто. Його слова наводить італійське видання Corriere Della Sera.

"Наша позиція не змінюється: ми завжди говорили, що Україні потрібно всіляко допомагати, і ми це робимо, але ми також завжди виключали пряме втручання наших військових у конфлікт", — сказав він.

Міністр нагадав, що він "від самого початку" заявляв, що "Україні потрібно допомогти, щоб уникнути розширення конфлікту", але зараз попросив не підвищувати напругу. Навпаки, за його словами, варто шукати будь-які форми діалогу, розпочинаючи "плести павутину дипломатії". Бо якщо вибухне конфлікт, "Італії буде що втрачати".

"Абсолютно ні! Зараз ніхто не може в цьому сумніватися", — наголосив міністр.

Так він відповів на запитання щодо залучення італійських військових в Україні.

"Тому що, на відміну від інших, ми маємо в нашій системі чітку заборону на прямі військові інтервенції поза межами того, що передбачено законами та Конституцією. Ми можемо передбачити лише збройне втручання за міжнародним мандатом, наприклад, на виконання резолюції ООН. Гіпотетичне втручання в Україні не тільки не входило б у цей випадок, але й спровокувало би подальше розкручування конфлікту, що не принесло би користі насамперед самим українцям. Словом, умов для нашого прямого втручання не існує", — заявив Крозетто.

За його словами, заяви французького президента Еммануеля Макрона про можливість виправляння військ в Україну лише підвищують напругу.

"Я не беруся судити президента такої дружньої країни, як Франція, але я не розумію мети та корисності цих декларацій, які об'єктивно підвищують напругу", — заявив італійський міністр.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон допустив відправлення військ в Україну. Головною стратегічною метою французького лідера є недопущення перемоги Росії у війні.

Нагадаємо, Макрон також заявляв, що готовий обговорити використання французьких ядерних боєголовок у рамках "надійного європейського захисту" від загроз Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.05.2024 15:39