Гвідо Крозетто. Джерело: cgtn

В італійському Міноборони пояснили, чому війська НАТО не можна відправляти в Україну

Очільник міністерства оборони Італії Гвідо Крозетто не підтримує ідею відправлення військ НАТО в Україну. На думку посадовця, такий крок "зітре шлях до дипломатії".

Таку заяву Крозетто зробив в інтерв'ю La Stampa.

Він наголосив, що Франція і Польща можуть говорити від себе, а не від імені НАТО, яке від початку формально і добровільно залишалося поза війною в Україні. 

"Ввести війська до Києва означає зробити крок до односторонньої ескалації, яка зітре шлях до дипломатії. Немає сенсу наводити такий аргумент зараз після двох років війни", — йдеться у заяві міністра.

Очільник італійського міноборони переконаний, що перетворення Росії на військову економіку робить її більш оснащеною та гнучкою, ніж Альянс у військовому виробництві.

Водночас Крозетто заявив, що Україна має рацію, що постачання західної зброї відбуваються повільно.

"Захід виявив, що має набагато менші виробничі потужності, ніж Росія, і йому потрібен час, щоб змінити тенденцію. Що стосується боєприпасів, то за рік ми вийшли на рівень виробництва, який може допомогти Україні, але все одно нижчий за російський", — підкреслив він.

Крозетто також заявив, що Захід повинен надати Києву всю можливу підтримку, але не виключати інший можливий спосіб вирішення конфлікту, "активізуючи дипломатичні канали з більшою силою та наполегливістю".

Позиція Франції щодо відправлення військ в Україну

Раніше президент Франції Еммануель Макрон говорив про те, що європейські країни повинні бути готові до можливого нападу з боку Російської Федерації у найближчі роки. Водночас союзники не повинні допустити програшу України у війні.

Також Еммануель Макрон готовий відправити французькі війська для допомоги Збройним силам України. Втім, лідер Франції озвучив для цього умову — якщо армія Росії здійснить прорив фронту в бік Одеси або Києва.

Своєю чергою глава міністерства закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявив, що Україна не робила запит щодо відправлення західних військ. Проте такий хід подій цілком реальний протягом наступних місяців.

Цікаво, що міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що деякі країни НАТО вже скерували до України своїх військових. І зараз потрібно шукати "хитрі ходи" для того, щоби порушити спланований сценарій Росії.

Нагадаємо, наприкінці лютого радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі зазначав, що Сполучені Штати Америки не відправлятимуть до України своїх військ, аби ті брали безпосередню участь у війні Росії з Україною. Це рішення Білого дому відповідає позиції президента США, висловленій на початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.03.2024 16:28