Фото: Facebook-сторінка Руслана Марцінківа

В Івано-Франківську розпочинають роботу мовні інспектори: скільки людей долучилось до ініціативи

Вже з 28 жовтня в Івано-Франківську запрацюють перші мовні волонтери-інспектори. До ініціативи долучилось близько 40 людей.

Про це в ефірі ТРК "Вежа" розповів мер Франківська Руслан Марцінків. Посадовець зазначив, що 24 жовтня пройшли перші збори мовних волонтерів, в яких взяли участь близько 40 людей.

"Я очікував, що це будуть здебільшого люди старшого віку, але [прийшло] дуже багато молодих прогресивних людей. Що цікаво, серед них третина — це внутрішньо переміщені особи", — зазначив Марцінків.

Мер Франківська наголосив, що мовні волонтери проводитимуть свою роботу виключно у правовому полі.

"Ми популяризуємо курси української мови. Продумали велику кількість заходів на зимовий період із залученням письменників та театру", — сказав Марцінків.

Очільник Івано-Франківська на своїй сторінці в Facebook опублікував фотографії із зустрічі, додавши: "Ми маємо бути 100% україномовним містом. Містом патріотів своєї країни".

Варто зазначити, що за даними соціологічного опитування, яке проводилося соціологічною службою Центру Разумкова, за останні 10 років кількість українців, які спілкуються вдома рідною мовою, зросла майже у півтора раза. При цьому 70% громадян вільно нею володіють.

Нагадаємо, 30 травня Верховний Суд підтвердив чинність українського правопису. Його затвердили 2019 року. Зокрема суд залишив без змін постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року, якою апеляційний суд визнав протиправним та анулював рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування нового правопису.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.10.2024 09:51