Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

В ОБСЄ розповіли, скільки українських медиків тримає в полоні Росія

Порушуючи Женевські конвенції, Росія тримає в полоні близько 500 медичних працівників. Їх повинні звільняти, як тільки їхня допомога більше не потрібна військовополоненим.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Ще одним гострим питанням є утримання в полоні українського медичного персоналу. За наявними даними, там перебуває близько 500 медичних працівників", — сказав він.

Цимбалюк наголосив на тому, що, згідно з Женевськими конвенціями, "медичний персонал має особливий статус".

"Їх можуть затримувати лише для надання медичної допомоги українським військовополоненим. Їх повинні звільняти, як тільки їхня допомога більше не потрібна", — додав він.

Також посол зазначив, що до цього часу Росія не надала безперешкодного доступу Міжнародному комітету Червоного хреста до українських військовополонених.

Євгеній Цимбалюк наголосив, що Росія продовжує грубо порушувати основні правила ведення війни. На цьому тлі він поінформував іноземні делегації про те, що російські військові жорсткого стратили двох українських солдатів після того, як вони здалися в полон.

Нагадаємо, що в полоні Російської Федерації загалом перебувають 28 тисяч цивільних громадян України. Серед них є особи, яким понад 80 років. За словами омбудсмена Дмитра Лубінця, українська влада не може перевірити їхній стан, не може отримати доступ до російських тюрем і не може передати полоненим ліки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 10:57