Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: Ukraine Media Center

Скільки цивільних українців перебувають у російському полоні: омбудсмен оприлюднив вражаючі цифри

У полоні Російської Федерації загалом перебувають 28 тисяч цивільних громадян України. Серед них є особи, яким понад 80 років.

Про це заявив український омбудсмен Дмитро Лубінець під час міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх", передає "Укрінформ".

"Цивільні заручники — це, на мій погляд, нова система придушення цивільного населення на ТОТ. Станом на зараз 28 тисяч підтверджених громадян України знаходяться у полоні Росії", — заявив він.

За словами омбудсмена, українська влада не може перевірити їхній стан, не може отримати доступ до російських тюрем і не може передати полоненим ліки.

"Окремий список з-поміж цих 28 тисяч — це дві тисячі громадян України, вік яких складає більш ніж 65 років. Є випадки, коли у полон захоплюють тільки за проукраїнські вислови українців, які старше 80-85 років. І вкотре ми нічого не можемо з цим зробити", — підкреслив Лубінець.

Варто додати, що Лубінець закликав міжнародну спільноту допомогти українській державі захистити своїх громадян і повернути їх додому.

Нагадаємо, станом на 28 листопада з російського полону вдалося звільнити 2598 українців. Цю інформацію оприлюднив Об'єднаний центр з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі.

Водночас Російська Федерація намагається створити враження, ніби українська влада не працює над питанням обміну військовополоненими. Саме тому країна-агресор призупинила цей процес. Таку заяву зробив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. Він наголосив, що нашій державі немає сенсу утримувати російських полонених. Саме Росія зі свого боку призупинила обміни, щоб таким чином вплинути на українське суспільство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.12.2023 14:40