Фото: СБУ

В Одеській області затримали судно, яке експортувало з Криму крадене українське зерно

Співробітники Служби безпеки України в Одеській області затримали капітана вантажного корабля під прапором африканської країни. Йому інкримінують вивезення з окупованого Криму українського зерна.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення країни-агресора на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму.

За даними слідства, протягом 2023-2024 років судно неодноразово пришвартовувалось до морського порту Севастополя, щоб завантажити награбовану агропродукцію. Після цього це судно перевозило вантаж до Близького Сходу для продажу українського зерна на користь окупантів.

Вивозив з Криму крадене українське зерно

Фото: СБУ

"Задля маскування злочину капітан періодично вимикав GPS-трекер судна та вносив неправдиві відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу. У такий спосіб він допомагав рашистам вивозити багатотонні партії українського зерна, викраденого з тимчасово окупованих регіонів на півдні України", — наголосили в СБУ.

Вивозив з Криму крадене зерно

Фото: СБУ

Зазначається, що капітаном вантажного судна виявився громадянин однієї з країн Південного Кавказу. Також до складу екіпажу корабля входило ще 12 іноземців. У ході обшуків на борту корабля співробітники Служби безпеки виявили документи, засоби навігації та інші речові докази злочинної діяльності капітана та екіпажу.

Варто зазначити, що в межах кримінального провадження судно фігуранта відбуксировано на Одещину. Згідно з постановою суду, корабель арештовано. Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та інших осіб, причетних до незаконної діяльності.

На підставі отриманих матеріалів слідчі повідомили капітану корабля про підозру в порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Наразі правоохоронці розв'язують питання щодо обрання запобіжного заходу підозрюваному. За цей злочин іноземцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до п'яти років. 

Нагадаємо, раніше СБУ у Києві затримала 36-річну доньку колишнього мера Полтави. Жінку підозрюють у співпраці з країною-агресоркою під час російських виборів у 2022 та 2023 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.07.2024 10:48