Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В одній з країн Європи планують заборонити підліткам до 15 років користуватись соцмережами

Уряд Норвегії планує заборонити підліткам до 15 років користуватись соціальними мережами. Відповідні заходи мають на меті захистити дітей та підлітків від шкідливого впливу алгоритмів онлайн-платформ.

Як повідомляє Verdens Gang, у Норвегії вже діє закон про мінімальний вік для користування соцмережами. У цій країні можна користуватись онлайн платформами лише з 13 років.

Втім, дослідження Норвезького управління з питань медіа свідчить, що більше, ніж половина дев’ятирічних, 58% 10-річних і 72% 11-річних норвезьких дітей продовжують користуватися соцмережами.

Задля того, щоб діти не змогли обходити вікові обмеження, у Норвегії планують розробити механізм верифікації віку. Водночас посадовці розглядають методи обмежень, які не порушують права людини. Серед варіантів — вимога банківського рахунку для реєстрації у соцмережах. Такий спосіб верифікації пропонує міністр у справах дітей та сім’ї Кʼєрсті Топпе.

Наразі уряд Норвегії планує внести поправки до закону про персональні дані, за якими користувачі платформ мають досягти 15-річного віку, щоб погодитися з правилами щодо обробки особистих даних.

"Я твердо вірю, що це правильно, незалежно від того, чи це стосується лише соціальних мереж, чи ні. Це пояснюється тим, що особисті дані дітей знаходяться під загрозою комерційних інтересів у багатьох сферах. Ми повинні захищати інформацію дітей, незалежно від того, чи це стосується інтернет-газет, чи соціальних мереж", — наголосив Топпе.

Зокрема, прем’єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре заявив, що "великі технологічні гіганти діють проти розумів маленьких дітей".

"Це важка битва, тому що йдеться про велику силу, але в цьому питанні теж необхідна політика", — додав він.

Видання додає, що батьки зможуть дати згоду на авторизацію дітей у соцмережах та інших онлайн платформах. 

Нагадаємо, у вересні міністр юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель повідомляла, що Осло розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з Росією. Споруда повинна допомогти в тому випадку, якщо з країни-агресора хлине потік біженців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2024 13:02