Фото ілюстративне. Джерело: konkurent

В одній з областей зафіксували спалах скарлатини: померла дитина

В Одеській області спостерігається зростання захворюваності на скарлатину, яке пов’язане з черговим циклічним підйомом. У регіоні вже зафіксовано один летальний випадок.

Про це у Facebook повідомив Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб. У відомстві зазначили, що востаннє такий спалах зафіксували у 2014 році, коли захворіло 355 осіб. 

Також у Центрі нагадали, що у 2023 році було зареєстровано 182 випадки захворювання на скарлатину, що у 2,6 раза більше, ніж у 2022 році. 

"Переважно хворіли діти до 17 років (97%) і найбільш уразливою серед них, як і в минулі роки, була вікова група — п'яти-дев'яти років (56%). Випадки скарлатини реєструвались практично на всіх адміністративних територіях. У поточному році зареєстровано 61 випадок скарлатини серед дітей, у тому числі один летальний від ускладнень", — йдеться у повідомленні Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Що відомо про скарлатину

Скарлатина — гостре антропонозне інфекційне захворювання групи стрептококових інфекцій, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом.Специфічне лікування скарлатини відсутнє. Діагноз ґрунтується на епідеміологічних даних, характерній клінічній картині та лабораторних дослідженнях.

Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. Якщо антибіотик не призначали, ізоляція має тривати протягом 21 дня.

Варто зазначити, що у листопаді у Києві зафіксували спалах скарлатини. Найчастіше це захворювання вражає дітей. Тож деякі школи перейшли на дистанційне навчання або оголосили карантин.

Нагадаємо, раніше на Вінниччині зафіксували спалах гепатиту A. За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, причиною масового захворювання могла стати питна вода або ж харчові продукти. При цьому важко сказати, чому саме цей регіон став осередком захворювання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.03.2024 16:05