Фото: Ukrainian World Congress

В ООН підтвердили, що Росія вдарила у січні по Харкову ракетою з Північної Кореї

В Організації Об'єднаних Націй підтвердили, що у січні 2024-го Росія завдала удару по Харкову ракетою, яка виготовлена у Північній Кореї.

Як повідомляє Reuters, цей факт підтвердили уповноважені щодо стеження за санкціями проти Північної Кореї при ООН.

Щоб оглянути уламки ракети, до України на початку квітня прибули уповноважені щодо санкцій експерти.Вони не знайшли жодних доказів того, що ракета була виготовлена в Росії. Спеціалісти підтвердили, що це була північнокорейська балістична ракета Hwasong-11 (KN-23). Такі висновки зробили зібравши та дослідивши уламки ракети, які були виявлені після удару по Харкову 2 січня.

Уламки ракети виробництва КНДР

Фото: Conflict Armament Research (CAR)

Представники моніторингової місії зазначили, що "не можуть самостійно визначити, звідки й ким була запущена ракета". Але та інформація, яку надала їм Україна, "свідчить про те, що вона була запущена в межах території Російської Федерації".

Видання зазначає, що використання Росією цієї зброї є прямим порушенням санкцій Ради безпеки ООН з 2006 року, які стосуються ембарго на постачання зброї до та з Північної Кореї. Їх застосовано через проведення Пхеньяном випробувань ядерної зброї та балістичних ракет.

Фото уламків ракети виробницства КНДР

Фото: Conflict Armament Research (CAR)

Застосування російськими окупантами північнокорейської ракети під час удару по Харкові, підтвердили й і незалежні дослідники з організації Conflict Armament Research (CAR), яка відстежує постачання зброї.

Нагадаємо, за даними Моніторингової місії ООН, внаслідок російської агресії в Україні загинуло понад 14 тисяч цивільних. Ці дані фіксуються з 2014 року, коли ворог окупував Крим та захопив частини територій Луганської та Донецької областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.05.2024 03:43