Фото: dppa.un.org

В ООН заявили про "екзистенційну загрозу для народу України"

Заступник генерального секретаря Організації об'єднаних націй Мирослав Єнча під час засідання Ради безпеки, присвяченого гуманітарній ситуації в Україні, заявив, що ескалація війни в Україні є "прямою загрозою регіональній стабільності та міжнародній безпеці" і озвучив "екзистенційну загрозу для народу України".

Відповідна заява посадовця опублікована на сайті ООН.

"Ми приголомшені збільшенням кількості жертв серед цивільного населення внаслідок цих безжальних атак. За даними Управління Верховного комісара з прав людини, у березні загинули щонайменше 126 мирних жителів і 478 отримали поранення. Це на 20% більше, ніж у минулому місяці. Особливу тривогу викликає те, що лише в березні було вбито або поранено щонайменше 57 дітей, що вдвічі більше, ніж у лютому. Смертоносна тенденція продовжилася цього місяця: щоденні атаки безпілотників, ракет, ракет і артилерії повідомляються по всій країні", — наголосив Єнча.

З лютого 2022 року Управління верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 10 810 загиблих цивільних осіб, у тому числі 600 дітей, та 20 556 поранених цивільних осіб, серед яких 1357 дітей.

Відтак, посадовець зауважив, що ООН "продовжує закликати Росію" надати доступ Управлінню верховного комісара з прав людини та незалежним спостерігачам до окупованих територій України.

"Нинішня траєкторія ескалації цієї війни є прямою загрозою регіональній стабільності та міжнародній безпеці. Найбільше це екзистенційна загроза народу України. Як ми неодноразово заявляли, нам потрібен справедливий, міцний і всеосяжний мир в Україні відповідно до Статуту, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї, поважаючи суверенітет і територіальну цілісність України. Тому ми повторюємо заклик, зроблений Генеральною Асамблеєю на підтримку деескалації та мирного вирішення конфлікту, у своїй резолюції Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй, прийнятого в лютому минулого року", — резюмував Єнча.

Крім того, директорка з питань операцій управління ООН з координації гуманітарних питань Едем Восорну заявила, що Україна сьогодні зазнає "найгірших атак з початку цієї війни". Десять мільйонів людей по всій країні втратили свої домівки, інформувала Восорну ООН. Понад 14,6 мільйона людей — близько 40 % населення України — потребує гуманітарної допомоги, 56% із них — жінки та дівчата.

Нагадаємо, раніше президентка Греції Катерина Сакелларопулу 10 квітня закликала до постійної підтримки України у боротьбі з російською агресією. Вона наголосила на досягненні "справедливого" миру для нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.04.2024 08:39