Фото: finbalance.com

В Україні хочуть карати роботодавців за затримку зарплати: деталі нового законопроекту

В Україні планують посилити відповідальність роботодавців перед працівниками. Уже найближчим часом затримка заробітної плати може каратися значно суворіше.

Про це відомо із картки проекту закону №9510.

У суботу, 19 серпня, до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів надійшов даний законопроект. Депутати з ним ознайомилися та винесли свій схвальний вердикт. 

"Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця №9510", — повідомили у Комітеті.

Відомо, що автори законопроекту наголошують на тому, що отримання зарплати у повному обсязі — конституційне право кожного громадянина України. Перед повномасштабним вторгненням майже 130 тисяч українців не отримали вчасно свої гроші. Це призвело до заборгованості перед ними у 3,1 мільярда гривень.

Також зазначається, що більшість підприємств, які затримують зарплату — державні, а отже, відповідальність за це повинна нести держава. Якщо роботодавець затримає виплату грошей, то згодом повинен буде заплатити компенсацію.

До того ж у планах також створення спеціальної гарантійної установи, яка повинна слідкувати за виконанням закону та гарантувати працівникам виплату зарплати у випадку, якщо роботодавець стане неплатоспроможним.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ передбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.08.2023 11:27