На фото міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Джерело: соцмережі

В Україні посилять покарання для чоловіків, які втікають за кордон: що відомо

В Україні анонсували посилення покарання військовозобов’язаних, які незаконно виїхали з України під час дії воєнного стану. Підготовка санкційного законопроекту пов’язана із "запитом людей на справедливість".

Про це в коментарі ЗМІ повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Наразі є лише адміністративна відповідальність за незаконний перетин державного кордону України поза пунктами пропуску або в пунктах пропуску через державний кордон без відповідних документів. За такі дії передбачено штраф 3 400–8 500 гривень або адміністративний арешт на строк до 15 діб. Кримінальна відповідальність для тих військовозобов'язаних, хто незаконно виїхав за кордон, відсутня.

"Є відповідальність за підробку документів, якими користувалися під час перетину, за надання хабара та за ухилення від мобілізації (якщо чоловік утік за кордон уже після вручення підписаної повістки, йому загрожує від трьох до п'яти років ув’язнення). Незаконний перетин кордону зараз — це лише адмінвідповідальність, у більшості випадків — лише штраф. Ось про що мова. Я вже наголошував раніше, що ми говорили виключно про ідею. Якихось остаточних версій вирішення проблеми станом на зараз немає", — зазначив Клименко.

В разі прийняття, закон не матиме зворотної дії. Паралельно триватиме пошук інших юридичних інструментів і заходів впливу на тих, хто вже незаконно перетнув кордон і покинув країну в час великої біди.

"Хтось із них рано чи пізно повернеться, хтось звернеться до дипломатичних представництв України в інших державах по нові документи чи допомогу. Тоді ми розглядаємо можливість перевірити, чи були в людини законні підстави для виїзду за кордон", — сказав міністр.

Нагадаємо, керівник одного з підрозділів Міністерства оборони України організував канал незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон. Разом із ним працювали двоє спільників — військовий ТЦК та цивільний.

Від початку року працівники Державного бюро розслідування викрили 16 каналів незаконного переправлення чоловіків за кордон. Останнього разу спіймали екс-правоохоронця, який через свої зв’язки у держструктурах домовлявся про безперешкодний перетин кордону на різних пунктах пропуску.

Також ми писали, що в Україні судитимуть керівництво Яворівського районного військкомату, що на Львівщині, яке за хабарі сприяло незаконному переправленню чоловіків через кордон. За три тисячі доларів керівник та солдат надали підроблені медичні документи та висновок військово-лікарської комісії ухилянту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.06.2023 20:50