Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні ринок вживаних авто почав "гальмувати": у чому причина

Кабінет міністрів України 1 жовтня ухвалив постанову, згідно з якою змінюється процедура комісійної торгівлі транспортними засобами. Через це ринок вживаних авто почав "гальмувати".

Про це повідомляє AUTO-Consulting.

Зауважується, що уряд посилив контроль за продажем авто в Україні. Кабмін запровадив відповідні зміни, аби запобігти навмисному заниженню оцінювальної вартості транспортних засобів торговельними організаціями, адже через це бюджет України недоотримував мільйони гривень. Проте нові правила суттєво вдарили по бізнесу "перекупів", як заробляли на перепродажі вживаних авто.

Отож наразі оцінку вартості транспортних засобів здійснює Експертна служба МВС та уповноважені суб'єкти оціночної діяльності. Фахівці користуються "Бюлетенем автотоварознавця" та визначають ринкову вартість з огляду на пробіг, технічний стан авто, комплектності та інших факторів. 

Відтак, тепер забороняється вказувати занижену ціну в 5000-10000 гривень і сплачувати податок з цієї суми. Територіальні сервісні центри МВС вимагають зазначати реальну вартість транспортного засобу та сплачувати відповідний податок. 

Як наголошують самі продавці вживаних авто: "На ринку максимальна паніка!". Відтак, ніхто нічого не продає, адже не хочуть платити податки з реальної вартості проданих авто. Торговельні організації, які раніше допомагали мінімізувати податки, зараз теж не оформлюють угоди на 5000-10000 гривень. Наразі продажі здійснюються переважно тими, хто продає свій перший автомобіль у цьому році.

Нагадаємо, доктор економічних наук, науковець та громадський діяч Андрій Длігач заявляв, що підвищення податків, зокрема, військового збору призведе до того, що кількість зарплат у "конвертах" збільшиться. За його словами, у середині літа близько 35% заробітних плат перебували у тіньовому секторі, а після підвищення податків кількість зарплат "у конвертах" збільшиться на 30%, досягнувши 45% від загальної кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.10.2024 18:53