Фото: nov-rada.gov.ua

Як підвищення податків вплине на ринок праці та зарплату: пояснення економіста

Підвищення податків, зокрема, військового збору призведе до того, що кількість зарплат у "конвертах" збільшиться. 

Про це повідомив доктор економічних наук, науковець та громадський діяч Андрій Длігач в ефірі "Громадського радіо".

За його словами, у середині літа близько 35% заробітних плат перебували у тіньовому секторі, а після підвищення податків кількість зарплат "у конвертах" збільшиться на 30%, досягнувши 45% від загальної кількості.

Також економіст наголосив, що підвищення податків робить бізнес неефективним, змушуючи підприємців платити частині працівників тіньову зарплату для порятунку своєї справи. За його прогнозом, це призведе до того, що наступного року держава недоотримає близько 40 мільярдів гривень до бюджету.

"Підняття податків на працю та персональні доходи призводить до того, що руйнуються бізнес-моделі. Бізнес стає неефективним і щоб врятувати бізнес підприємці починають переводити частину працівників у тінь. Повертаються до практики зарплат у конвертах", — пояснив економіст.

Варто зазначити, що Верховна Рада 10 жовтня ухвалила законопроект про підвищення податків, який вже назвали історичним. Головні зміни стосуються підвищення військового збору для тих, хто його вже платив, а також його запровадження для громадян, які працюють на спрощеній системі оподаткування.

Нагадаємо, нещодавно Головне юридичне управління Верховної Ради проаналізувало законопроект про підвищення податків та зробило висновок, що його окремі положення не відповідають Конституції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.10.2024 18:40