Фото: Pexels

В Україні середню зарплату рахуватимуть по-новому: рішення уряду

Внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати. Кабінет Міністрів також змінив порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги.

Про це постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив в Telegram.

Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, проводиться виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році.

"Як зазначається, обчислення середньої заробітної плати для відшкодування часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки", — йдеться в повідомленні.

Уряд також змінив порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Зокрема, передбачено надання матеріальної допомоги у розмірі, який не перевищуватиме середньомісячну заробітну плату (замість середньомісячної заробітної плати).

Нагадаємо, розмір реальної заробітної плати в Україні з урахуванням інфляції повернувся до показників початку 2022 року. 

Також Кабінет міністрів планує ухвалити проект державного бюджету України на 2024 рік до 15 вересня. Очікується, що в ньому буде закладено збільшення мінімальної заробітної плати. За його словами, у першу чергу зміни торкнуться зарплат лікарів і вчителів. Згідно з інструкцією Мінфіну, мінімальна заробітна плата у 2024 році буде поступово підвищуватися: у січні 2024 року — 7100 гривень; у липні 2024 року — 8000 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.09.2023 06:30