Фото: ukranews.com

Середня заробітна плата в Україні повертається до довоєнного рівня, — експерт

Розмір реальної заробітної плати в Україні з урахуванням інфляції повернувся до показників початку 2022 року. 

Про це повідомила голова правління Ліги банків України Олена Коробкова на брифінгу в "Медіацентрі Україна".

За її словами, рівень оплати праці в країні поступово зростає. В нашій державі відбувається сповільнення інфляції, а ця динаміка позитивно впливає на доходи громадян.

"Завдяки цим двом процесам реальна (номінальна заробітна плата мінус інфляція) середня зарплатня плата зараз вийшла на невеликий плюс. Тобто виплат українців нині приблизно відповідає тому, що був перед російським вторгненням”, — пояснила Коробкова.

Так, зростання номінальної заробітної плати вона оцінює у 20%. В середньому по країні цей показник підвищився до 17700 гривень.

Проте позитивні зміни стосуються далеко не всіх жителів України. Передовсім, через те, що агресор позбавив багатьох українців роботи.

"Через окупацію частини територій та руйнування виробничої, транспортної, соціальної, житлової та іншої інфраструктури країна втратила значну кількість робочих місць. І ця проблема надовго, її потрібно розв’язувати комплексно. Також в країні дуже багато внутрішньо переміщених осіб, рівень працевлаштування яких доволі низький", — зазначила експерт.

Тому необхідно активізувати державні програми зайнятості громадян та дбати про забезпечення високооплачуваною роботою українців, які повертатимуться додому після війни.

Нагадаємо, за даними Національного банку, у 2023-му році зарплати українців суттєво підвищаться. Це станеться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.08.2023 16:46