Фото: Unsplash

В Україні суттєво зростуть ціни на косметику: названо причину

В Україні зростуть ціни на косметику внутрішніх виробників до 50%. Це пов'язано з гармонізацією із законами Євросоюзу. 

Про це пише Forbes Ukraine.

"Ціна на косметику внутрішніх виробників зросте на 20–50%", — розпові Микола Романьок, який є засновником компанії Archimed, що займається консультацією іноземних компаній галузі.

Як зазначає видання, з серпня 2024 року українські косметичні бізнеси повинні дотримуватися нових правил виробництва. Це пояснюється гармонізацією із законами Європейського Союзу.

"Це суттєві витрати на перегляд складів та інгредієнтів продукції, її пакування, обладнання, сертифікацію тощо", — розповідає співзасновниця бренду косметики з виторгом 281,4 мільйона гривень у 2023 році Livesta Світлана Діхтяренко.

Наразі в нашій державі зареєстровано 1159 виробників косметичних засобів, які у 2023 році сплатили 1,8 мільярда гривень податків, заявив Микола Романьок, посилаючись на цифри дослідницької агенції Fama. Нові правила для них — екзамен на виживання, пише видання.

"Доведеться вкласти понад 7000–10 000 доларів для завершення переходу. Це додаткові лабораторні тести, реєстрація та консультації з юристами", — розповіла Євгенія Лисенко, яка є співзасновницею косметичного бренду Crumb.

Також залишається питання, на скільки підвищать ціни постачальники компонентів, які теж підпадають під регламент, зауважила вона.

Раніше повідомлялось, що до кінця 2024 року ціна на борщовий набір у середньому зросте на 30-35% порівняно з минулим роком. Це пов’язано і з неврожаєм, і зі зниженням доходів пересічних українців.

Нагадаємо, що українські тепличні комбінати підвищують ціни на помідори. Таку ситуацію гравці ринку пов'язують із доволі суттєвим зниженням пропозиції тепличних овочів на ринку, попит на які залишається стабільним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.10.2024 15:20