Фото: Telegram-канал МОЗ

В Україні у липні зареєстровано три випадки нового штаму коронавірусу FLiRT: що про нього відомо

У липні в Україні зареєстровано три випадки нового субваріанту коронавірусу Omicron — FLiRT. Два захворювання минулого тижня виявили у Києві та одне в Івано-Франківській області.

Про це у Telegram-каналі повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Як зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років.

Що відомо про штам FLiRT

Штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. 

"ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки FLiRT, однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом", — пишуть у МОЗ.

У Міністерстві також нагадали, що вакцинуватися від штаму можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Як вберегтися від COVID-19

Директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург раніше нагадувала, як можна знизити ризики зараження коронавірусом. Зокрема, потрібно:

  • слідкувати за особистою гігієною;
  • часто мити руки;
  • користуватися дезінфекційними засобами;
  • уникати закритих приміщень з великою скупченістю людей;
  • часто провітрювати приміщення;
  • проводити вологе прибирання вдома і на роботі.

"Та, головне, категорично дотримуватися правила — "Захворів — сиди вдома!". Відчули нездужання — за можливості максимально самоізолюйтеся. Адже COVID, навіть з легким перебігом хвороби, для зараженої вами людини зі слабким імунітетом (дитини, вагітної, хронічного хворого, людини старшого віку) може стати смертельним. Якщо захворіла дитина, теж обов’язково залиште її вдома та зверніться до лікаря. І для дітей, і для дорослих потрібно зробити тест, щоб точно розуміти, яку стратегію лікування обрати. Тож алгоритм дій має бути наступним: захворіли — залишилися вдома — звернулися до лікаря — протестувалися та неухильно дотримуєтесь всіх рекомендацій до повного одужання", — наголосила Гінзбург.

Нагадаємо, у Львові останніми тижнями значно підвищився рівень захворюваності на коронавірус. У липні госпіталізували 20 осіб.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.08.2024 13:53