Фото: Міноборони

В Україні відзначають День Сил спеціальних операцій: історія свята та привітання

У понеділок, 29 липня, в Україні відзначають День Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Це один з наймолодших родів сил у складі ЗСУ.

Що відомо про ССО

Це окремий рід сил у складі Збройних сил України, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій, що комплектуються спеціально навченими фахівцями. Започатковано Управління Сил спеціальних операцій було у 2007 році. Як окремий рід сил ССО були створені у 2016 році й залишалися наймолодшим родом військ у ЗСУ аж до 2024 року, коли з'явився рід Сил безпілотних систем.

Зокрема, 14 травня 2016 року відбувся перший випуск 29 інструкторів навчально-тренувального центру Сил спеціальних операцій кваліфікаційного курсу в рамках програми Об'єднаної багатонаціональної групи (США, Литва, Латвія, Естонія). Вже за місяць Верховна Рада підтримала законопроект про створення ССО ЗСУ

До типових завдань ССО входять:

  • рейди та сучасні бойові дії;
  • психологічні операції (Psy-Ops);
  • добуття розвідувальної інформації за лінією фронту;
  • робота "цивільної адміністрації" (залучення на свій бік населення);
  • створення агентурних мереж;
  • навчання іноземних армій, поліційних і безпекових сил (так зване "примноження сили");
  • пошук, евакуація й доставлення полонених, заручників;
  • медична допомога;
  • упровадження в структуру спецслужб і військових організацій з метою шпигунства або знищення людей, що представляють загрозу державі (в тому числі й на території інших держав);
  • підготовка до переворотів, повалення режимів;
  • виявлення, ідентифікація та визначення цілей для власних засобів ураження;
  • антитерористичні операції. 

Історія свята Дня ССО

Указ про відзначення 29 липня як Дня Сил спеціальних операцій ЗСУ в липні 2016 року підписав п'ятий президент України Петро Порошенко. У документі наголошується, що це свято встановлено "з метою подальшого розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль ССО ЗСУ у забезпеченні обороноздатності держави".

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — "Іду на ви!". 

Привітання президента та головкома

Із професійним святом українських воїнів привітав президент Володимир Зеленський. Він наголосив, що завдяки бійцям ССО наша армія досягає потужних результатів на фронті.

"Найгарячіші ділянки фронту. Найважливіші бойові операції. Найвідповідальніші завдання. 
Про роботу воїнів Сил спеціальних операцій зараз не можемо багато говорити, але це завжди результати, які зміцнюють Україну та послаблюють російських окупантів. Дякую всім, хто захищає нашу державу та наближає перемогу! З Днем Сил спеціальних операцій!"
— наголосив Зеленський.

Крім того, до привітань долучився і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Головком зазначив, що на сьогодні ССО — одні з найбільш втаємничених представників ЗСУ та "без перебільшення гордість всього українського народу".

"Вітаю з професійним святом та щиро дякую кожному військовослужбовцю Сил спеціальних операцій за їхню службу, за стійкість, за мужність і за кожного знищеного окупанта. Сили спеціальних операцій — це і герої українського спротиву у тилу російських окупантів і на тимчасово окупованих українських землях, які у прямому сенсі змушують горіти землю під ногами загарбників... На жаль, ще далеко не про всі ваші подвиги і перемоги  ми можемо розповісти, адже досі більшість з них залишаються державною таємницею", — зауважив Сирський.

Він також додав, що низько схиляє голову у пам’ять про кожного українського захисника і захисницю — воїнів Сил спеціальних операцій, які у боротьбі за свободу українського народу і незалежність України віддали найцінніше — свої життя.

"Закликаю усіх хоробрих українців долучатися до лав еліти Збройних Сил України! Проходьте відбір до Сил спеціальних операцій, бо можливо ССпО — це саме ти!" — наголосив Сирський.

Нагадаємо, 15 липня українці відзначали День української державностіЦе свято покликане зміцнити зв’язок сучасного суспільства з нашими предками, які впродовж багатьох поколінь будували незалежну державу. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.07.2024 10:35