Фото: clean-c.com.ua

В Україні виявили клінінгову групу з російськими інвестиціями: у неї є доступ до держкомпаній

Клінінгова група під назвою "Чисто", що надає послуги з прибирання багатьом державним компаніям, веде успішний бізнес в Україні. У компанії можуть бути зв'язки з білорусько-російським бізнесменом Едуардом Апсітом.

Про це пише "Слідство".

За даними джерела, послугами клінінгових компаній протягом останніх років активно користувались "Укрпошта", "Укрзалізниця", "Укренерго", "ПриватБанк", аеропорт "Бориспіль", Державна міграційна служба та деякі інші. Цікаво, що деякі державні установи замовляли прибирання у них навіть під час повномасштабної війни з Російською Федерацією.

Згідно з розслідуваннями журналістів, Апсіт фігурує в розслідуванні про відмивання грошей через банк ABLV. Журналісти взяли за основу судові матеріалах з Латвії: на рахунках, пов'язаних з Апсітом, заарештували 73 млн євро, із них 33 млн євро — на рахунках, пов'язаних з українськими фірмами з групи "Чисто".

Розслідувачі повідомляють, що український бізнесмен Сергій Семенюк був співвласником клінінгової групи, але після 2014 року поступово почав виходити з усіх компаній. Саме тоді розпочалась війна з Російською Федерацією.

Проте латвійські правоохоронці вважають, що усім бізнесом фактично управляв Апсіт. Участь Семенюка була лише юридичним аспектом.

Цікаво, що основний клінінговий бізнес Апсіта розташований не в Україні, а в Білорусі та РФ. Журналісти встановили, що пов'язані з його сім'єю фірми прибирали навіть Кремлівський палац.

Варто відзначити, що у 2017 році Федеральна антимонопольна служба Росії визнала три компанії з орбіти Апсіта — "Білий ведмідь", "Коралклін" та "Міленіум Клін" — учасницями картельної змови на торгах Міністерства оборони. Другим учасником змови начебто був власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин. Сам Апсіт заперечує бізнес-стосунки з Пригожиним.

Нагадаємо, міський голова Краматорська Донецької області Олександр Гончаренко у березні 2023 року літав у французьку Ніццу, де нібито навідав доньку. Спочатку мер заперечував, що літав за кордон, а потім все ж таки визнав це.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.06.2023 11:28