Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

В Україні вперше пересадили серце шестирічній дитині

Українські медики вперше в історії провели трансплантацію серця шестирічній дитині. Операцію здійснили в Інституті серця Міністерства охорони здоровʼя.

Про це розповіли у прес-службі Інституту серця МОЗ. Трансплантацію виконав лікар-кардіохірург Борис Тодуров спільно з командою лікарів Інституту.

"Вперше в Україні. Трансплантація серця шестирічній дитині. Нове сердечко отримала дівчинка шести років. Операція пройшла гладко. Дівчинка почувається добре", — йдеться у повідомленні.

операція на серці

Фото: Інститут серця МОЗ

Подробиці операції обіцяють оприлюднити пізніше.

Інші унікальні операції в Україні

У червні у Львові у Національному реабілітаційному центрі "Незламні" медики здійснили унікальну операцію із вживлення у кістку протеза. Пацієнтом був захисник, який втратив обидві ноги на фронті. Він уже ходить і навіть кермує автівкою. Лікарі провели операцію методом остеоінтеграційного протезування. Така методика для України є новітньою. Під час неї частину протеза імплантують прямо в кістку, а згодом припасовують штучну стопу.

унікальна операція у Львові

Фото: Національний реабілітаційний центр "Незламні"

А у травні лікарі із Рівного оперували 16-річного хлопця, якому гойдалка проломила голову. Операція була надскладною, оскільки медики проводили краніопластику — операцію з відновлення (закриття) дефекту кісток черепа або виправлення деформації черепа. 

унікальна операція у Рівному

Фото: Рівненська обласна дитяча лікарня

Нагадаємо, минулого року американські лікарі вперше пересадили серце генетично модифікованої свині людині — 57-річний чоловік почувався добре. Тоді медики наголошували на тому, що така операція свідчить про можливість вирішення дефіциту з органами, потрібними для трансплантації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.07.2023 14:36