Фото: СБУ

В Україні вперше винесли вирок митрополиту УПЦ МП

В Україні суд вперше виніс вирок митрополиту Української православної церкви Московського патріархату. Зокрема, йдеться про колишнього керівника Кіровоградської єпархії митрополита Іосафа.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"За матеріалами СБУ районний суд м. Кропивницький вперше в Україні виніс вирок високопоставленому клірику УПЦ (МП), екскерівнику Кіровоградської єпархії митрополиту Іосафу. Він та секретар цієї установи повністю визнали свою вину у злочинах, які їм інкримінувала Служба безпеки", — йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, митрополит та його секретар вихваляли окупацію частини територій України та "роздували" міжрелігійну ворожнечу. Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила і координував з ним підривну діяльність проти України. Митрополит підтримував зв'язок з главою РПЦ і виконував його доручення. Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території РФ.

У церквах Кіровоградської єпархії роздавали пропагандистську літературу, яку друкували в Росії. Пропагандисти ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим. Під час обшуків у єпархії знайшли проросійські матеріали та листування митрополита з московськими "кураторами".

Зазначається, що зловмисників засуджено за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Суд призначив їм три роки за ґратами з іспитовим терміном два роки, а також на рік заборонив займати керівні посади у церквах.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення РФ до Православної церкви України перейшло понад тисячу парафій Української православної церкви Московського патріархату. 

Варто зауважити, що священнослужителів УПЦ Московського патріархату, які вирішили перейти до Православної церкви України, перевірятимуть. Це робитимуть задля того, щоб не руйнувати церкву зсередини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.05.2023 15:02