Фото ілюстративне. Джерело: Facebook-сторінка Євгенії Кравчук

В Україні запрацював закон про заборону салютів, феєрверків, петард: що він регламентує

У понеділок, 6 листопада, в Україні набрав чинності закон про заборону використання та розповсюдження більшості салютів, феєрверків і петард. Винятками є піротехнічні засоби класу F1.

Про це нагадала народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики Євгенія Кравчук.

"Країна прокидається після чергової ночі обстрілів, щоби розпочати новий день. 621 день війни. Точно не час, і ще довго буде не час, для петард і феєрверків. І якраз сьогодні, 6 листопада, набирає чинності закон, який забороняє використовувати та розповсюджувати більшість салютів, феєрверків і петард — винятками є піротехнічні засоби класу F1, найтихіші та найбезпечніші", — зазначила вона.

Народний депутат конкретизувала деякі норми закону:

  • забороняється використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;
  • забороняється продаж та / або передача будь-яким способом феєрверків класів F2, F3, F4;
  • забороняється продаж та / або передача будь-яким способом феєрверків класу F1, особам, які не досягли 16-річного віку.

Цей проект закону ініціював президент Володимир Зеленський на період воєнного стану в Україні. Верховна Рада схвалила документ у квітні, президент підписав його у травні. За шість місяців, тобто вже від 6 листопада, набули чинності норми про зменшення шуму.

В Україні під час воєнного стану щодо порушників заборони на використання салютів, феєрверків та петард застосовуються санкції як адміністративного, так і кримінального характеру.

Нагадаємо, що в Києві поліцейські затримали чоловіка, який 23 серпня вночі запустив феєрверк на дитячому майданчику у дворі багатоповерхівки. Інцидент трапився у Дніпровському районі. Правоохоронці оперативно виїхали на місце події та знайшли причетного до хуліганських дій. Ним виявився 37-річний мешканець Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.11.2023 14:36