Фото: Житомирська обласна військова адміністрація

В Україні змінили умови виплат для родин полонених та зниклих безвісти військових: що варто знати

Відтепер українські військові зможуть самостійно вирішити, хто отримає виплати, якщо вони зникнуть безвісти чи потраплять у полон. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект. 

Про це повідомила народна депутатка від партії "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко.

"ВР в цілому проголосувала за зміни до закону  "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Це про право військовослужбовців особисто розпоряджатися своїми коштами", — написала вона на своїй сторінці у Telegram.

За відповідний законопроект №11407 проголосував 301 нардеп.

Геращенко пояснила, що військові зможуть самостійно визначати членів сімʼї або осіб, яким буде здійснюватися виплата у разі їх зникнення безвісти чи потрапляння в полон. Проте якщо військовослужбовець не складе особисте розпорядження на випадок полону, грошове забезпечення виплачуватимуть рівними частками:

  • дружині (чоловіку);
  • законним представникам малолітніх (неповнолітніх) дітей (осіб з інвалідністю з дитинства — незалежно від їх віку);
  • батькам військовослужбовців (крім дітей, батьків та інших осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, які позбавлені батьківських прав, за умови що ці права не були поновлені);
  • повнолітнім дітям, рідним братам (сестрам), законним представником яких є військовослужбовець, у загальному розмірі, що не перевищує 20%.

Нардепка підкреслила, що дія цього пункту не поширюється на військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини, або дезертували.

Нагадаємо, в Україні військові та члени їхніх сімей мають право скористатись пільгами на житлово-комунальні послуги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.10.2024 15:07