Фотофіксація археологічних архівів. Джерело: Вікіпедія

В Україну з Естонії повернуть артефакти з національної спадщини, які незаконно вивезли з країни

Влада Естонії передасть Україні археологічні артефакти за майже 15 століть, які незаконно вивезли з країни у 2019 році. Частина зі знахідок є національною українською спадщиною.

Про це повідомила прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики.

У п'ятницю, 18 січня, тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв разом з послом України в Естонії Максимом Кононенком та послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ Ігорем Осташем обговорили питання передачі 274 археологічних артефактів Україні з Естонії.

Зазначається, що у 2019 році прикордонники та поліція Естонії затримали людей, які намагалися ввезти на територію країни предмети, що мали історичну цінність. Виявилося, що археологічні артефакти везуть нелегально. Йдеться про 274 предмети, які належать до культур ранньої залізної та залізної доби від V–IV століття до нашої ери до VII–X століття нашої ери і є частиною культурної спадщини України.

"Завдяки потужній співпраці естонської та української сторін ми відзначаємо ще одну перемогу нашої держави на культурному полі. Незабаром експонати будуть передані в Україну. Вони вдало доповнять наше національне надбання та демонструватимуть історичну справедливість", — зазначив Карандєєв.

В Естонії хочуть урочисто презентувати ці предмети в Естонському історичному музеї у вівторок, 23 січня, а вже потім передати Україні.

Нагадаємо, що вінницькі голубці стали новим елементом нематеріальної спадщини України. Страву внесли до Національного реєстру. Працівники обласних центрів народної творчості подали до експертної ради документи, і наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент "Приготування української традиційної страви "Голубці" внесли до Національного переліку, куди увійшла Вінниччина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.01.2024 16:05