Фото: соцмережі

В "Укренерго" заявили про різке зростання споживання електроенергії: українців закликають економити

Впродовж 8 січня в енергосистемі України був зафіксований рекордно високий рівень споживання. Громадян закликають економити електроенергію.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

"Сьогодні, 8 січня, Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" фіксує збільшення споживання електроенергії. Вже в обідні години,  між 13:00 та 14:00, рівень споживання електроенергії перевищив відповідний показник попереднього робочого дня  — п’ятниці, 5 січня, на 13,4%", — йдеться у повідомленні.

У компанії пояснили, що причина такого росту споживання електроенергії — початок робочого тижня та значне посилення похолодання в усіх регіонах України. Також в південному регіоні поступово відновлюється енергопостачання споживачів, які були знеструмлені через негоду.

"Таке стрімке підвищення рівня споживання створює значне додаткове навантаження на електростанції, які все ще відновлюються після масованих ракетних атак минулої зими, що може призвести до технологічних порушень", — заявили в компанії.

В "Укренерго" додали, що для того, щоб допомогти енергосистемі працювати в складних умовах, потрібно дотримуватися простих правил раціонального використання електроприладів упродовж дня. Так, споживачам необхідно:

  • вимикати "зайве" світло в приміщеннях;
  • не вмикати вдома одразу кілька потужних приладів (наприклад, бойлер, пральну машину та праску). А на роботі, в обідню перерву, не вмикати разом чайник та мікрохвильову піч;
  • не вмикати кондиціонери та обігрівачі, якщо температура повітря в приміщенні комфортна;
  • витягати зарядні пристрої з розеток, якщо вони вже зарядили ґаджети.

"Пам’ятайте, що кожен із нас може допомогти працювати енергосистемі збалансовано", — додали в прес-службі.

Нагадаємо, раніше у Міненергетики заявляли, що графіки відключення світла вже розроблені, але наразі їх не застосовують в жодній із областей. Електроенергії, яку генерують українські електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів.

Додамо, міністр енергетики України Герман Галущенко також заявляв, що блекаути в Україні можуть спричинити тільки стихійні лиха. Під час сильних морозів на території нашої країни не прогнозують тривалих відключень електроенергії. Але це не стосується можливостей військового впливу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.01.2024 17:58