ДніпроГЕС після влучання ворожих ракет. Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

В "Укргідроенерго" назвали справжню мету російських ударів по енергосистемі

Атаками по українській енергосистемі, зокрема по гідроспорудах, російські загарбники хочуть знищити економіку нашої країни. Після влучань ворожих ракет Дніпровська ГЕС не виробляє енергію.

Таку заяву зробив гендиректор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, пише "Громадське".

"Є влучання і по машинному залу, і по обладнанню. Пожежа тривала понад трьох з половиною годин. Її вдалося локалізувати, але наслідки ми не можемо поки що проаналізувати повною мірою, оскільки машзал майже зруйнований, там потрібно розбирати всі завали", — заявив Сирота.

Чи є загроза прориву греблі

Сирота запевнив, що наразі візуальних загроз прориву греблі немає. Також жоден з працівників гідроелектростанції під час ракетної атаки РФ не постраждав.
"На жаль, на гідроспоруди ведеться атака. Спочатку це була Каховська ГЕС, тепер це інші гідроспоруди. Думаю, що світова спільнота має відреагувати жорсткіше… Атакована сьогодні станція — одна з найстаріших у Європі. Вона проходила модернізацію та ремонт. Ця станція могла працювати ще такий самий період часу", — додав гендиректор.

Справжня мета російських загарбників, за словами Ігоря Сироти, — знищення інфраструктури та громадян України.

"Знищити енергетику, щоб "покласти" економіку. Вони ж розуміють, що без енергетики не буде й економіки… щоб і підприємства не працювали, і щоб на людей чинився психологічний тиск… Але найбільший цинізм полягає у тому, коли вони граються у війну на атомних електростанціях. У всьому світі це було табу", — додав гендиректор ПрАТ "Укргідроенерго".

Раніше Сирота заявляв, що у ніч на п'ятницю, 22 березня, у Запоріжжі по Дніпровській гідроелектростанції було два прямих влучання — пошкоджено ГЕС-1 та ГЕС-2. Наразі невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2, вона сильно пошкоджена.

Нагадаємо, раніше Володимир Курдицький в ефірі спільного національного телемарафонузаявив, що Росія здійснила найбільшу атаку на енергетику країни за весь час війни. Ворог цілив в різні об'єкти енергосистеми — генерацію, високовольтні підстанції, підстанції операторів розподілу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.03.2024 15:46