Колаж TrueUA

В ЄС та США відреагували на розмову Зеленського та Сі Цзіньпіня

Телефонну розмову між президентом України Володимиром Зеленським та лідером КНР Сі Цзіньпіном позитивно оцінили у Європейському Союзі. Там очікують, що Китай використає свій вплив на РФ для закінчення війни.

Таку заяву зробив офіційний представник Європейської комісії Ерік Мамер, пише The Guardian.

"Це важливий, давно назрілий перший крок Китаю у виконанні своїх обов'язків як члена Ради Безпеки ООН. Керівництво Китаю має використати свій вплив, щоб змусити Росію припинити її агресивну війну, відновити територіальну цілісність України та поважати її суверенітет, як основу для справедливого миру", — сказав Мамер.

Згодом з'явилась реакція Білого дому на контакт президентів України та КНР. У США вітають переговори між лідерами двох країн. Однак там сумніваються, що це призведе до миру в Україні. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише CNN.

"Ми вітаємо новину про телефонну розмову між президентом Сі та президентом Зеленським. Ми вважаємо, що це добре. Ми вже давно говорили про те, що вважаємо важливим для президента Сі та офіційних осіб КНР почути українську точку зору на це незаконне та неспровоковане вторгнення Росії. Чи призведе це до якогось значущого мирного руху, плану або пропозиції, я не думаю, що ми знаємо це прямо зараз", — заявив Кірбі.

У Білому домі наголосили, що мирна угода, яка може бути ініційована Китаєм, повинна бути на умовах України. Також Кірбі відзначив, що Білий дім не знав заздалегідь про переговори президента України та лідера Китаю.

Зазначимо, що розмова Зеленського та Сі Цзіньпіна відбулася вперше з початку повномасштабного вторгення РФ в Україну. За інформацією китайського МЗС, її провели за ініціативи української сторони.

Нагадаємо, Володимир Зеленський за підсумками розмови з президентом Китаю повідомив, що вони обговорили весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин. Окрему увагу приділили шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого і сталого миру для України. 

Відомо, що Китай направить в Україну спеціального представника з євразійських справ "для поглибленого спілкування щодо політичного врегулювання української кризи".

Також 26 квітня після переговорів із лідером КНР Сі Цзіньпіном Володимир Зеленський призначив нового посла України у Китаї. Ним став Павло Рябікін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 27.04.2023 11:22