Фото: РБК-Україна

"Вагнерівці" у Білорусі: в ISW пояснили, чи становлять найманці Пригожина загрозу для України та Польщі

Розміщення "вагнерівців" у Білорусі поки не несе загрози для України та Польщі. Наразі найманці Євгена Пригожина не мають важкого озброєння для наступу.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що російський та білоруський диктатори Володимир Путін та Олександр Лукашенко посилили інформаційні операції щодо Заходу, говорячи, що контрнаступ України нібито провалився, та заявляючи, що ПВК "Вагнера" нібито становить загрозу для Польщі.

"Високопоставлені західні і українські лідери та ISW продовжують вважати, що ще занадто рано давати оцінку українському контрнаступу, оскільки Україна все ще має значні незадіяні підготовлені сили і зберігає здатність розпочати вирішальні операції в будь-який час і в будь-якому місці за власним вибором... Немає жодних ознак того, що бойовики "Вагнера" в Білорусі мають важке озброєння, необхідне для серйозного наступу на Україну або Польщу", — йдеться у повідомленні.

Аналітики наголосили, що фото головної бази "Вагнера" в Целі, Осиповичі, вказує на те, що транспортні засоби, припарковані на території бази і навколо неї, — це переважно сотні легкових автомобілів, невеликих вантажівок і приблизно 35 напівпричепів.

"Сили "Вагнера" в Білорусі не становлять військової загрози для Польщі чи України, поки вони не будуть переозброєні механізованою технікою", — зазначили в ISW.

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час зустрічі із російським диктатором Володимиром Путіним у Петербурзі 23 липня заявив, бійці ПВК "Вагнера" його "напружують", адже нібито "хочуть йти на Захід". Зокрема, вони погрожують "сходити на екскурсію" до Варшави та Жешува.

Додамо, до Білорусі 23 липня прибула десята колона бійців приватної військової компанії "Вагнера". Вона їхала до пункту призначення новим шляхом. У колоні помітили щонайменше 10 одиниць техніки: КамАЗ тент, кілька "буханок", мікроавтобус Volkswagen Transporter і щонайменше шість фур. У більшості машин номери або заклеєні, або номерні знаки РФ і так званих "Л-ДНР". Очевидці зазначали, що ця колона змінила маршрут і, на відміну від попередніх, не їхала прямою автомагістраллю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 08:11