Фото: ілюстративне Джерело: Слово і діло

Вчителька проводила урок російською: у Дніпрі спалахнув мовний скандал

У Дніпрі в школі №126 розгорівся мовний скандал через те, що вчителька розпочала онлайн урок в шостому класі російською. Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відреагував на інцидент.

За даними видання "Радіо Свобода", на початку уроку вчителька говорила із дітьми російською мовою, а після того, як отримала зауваження від учениці, видалила її з онлайн-уроку. Під’єднатися повторно дитина не змогла — вчителька не приймала запит.

"Один з учнів двічі звернувся до вчительки по темі українською мовою, вона двічі відповіла йому російською. Я приєдналася: увімкнула мікрофон, представилася — мама такої-то учениці, попросила її вести урок українською",  розповіла мама учениці.

У відповідь на зауваження педагог почала обурюватися. Жінка наголосила, що це її рідна мова, а урок вона ще не починала. 

У коментарі ЗМІ мама учениці розповіла, що після інциденту її доньку у школі почали цькувати та писати погрози в месенджері. Крім того, батьківський комітет школи став на захист вчительки та запропонував написати колективну скаргу, щоб перевести дівчинку до іншого класу. Але після розголосу ситуації, думка батьківського комітету швидко змінилася і комітет перепросив у жінки.

Мати після інциденту почала скаржитися в різні інстанції. Зокрема, і до директорки школи. В адміністрації закладу жінці повідомили, що ситуацію з’ясували і факту булінгу не виявили. Це підтвердила і директорка закладу. Також вона розповіла, що після оприлюднення ситуації у ЗМІ вчителька потрапила до лікарні, а у школі провели батьківські збори та виховну годину для дітей, запросили офіцера поліції, який поговорив з ними.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь також відреагував на інцидент. У коментарі ЗМІ він підтвердив факт звернення до нього стосовно порушення мовного закону в школі Дніпра під час освітнього процесу. 

"Прийняв рішення про здійснення заходів державного контролю за застосування державної мови", — сказав Кремінь.

За словами омбудсмена, перевірка триватиме ще протягом місяця через велику кількість документів з різних органів, зокрема з поліції. Він зауважив, що вчителька, яку обвинуватили в порушенні мовного законодавства та цькуванні учениці, перебуває за кордоном та проводить уроки дистанційно. Крім того, уповноважений підтвердив, що до вчительки застосували адміністративне покарання — догану за порушення мовного законодавства. Таку міру було застосовано і щодо директорки школи, де трапився інцидент.

За словами омбудсмена, адміністрація школи за власної ініціативи запросила його до навчального закладу та визнала свою провину.

Нагадаємо, 22 травня в одному з розважальних закладів Білої Церкви виник конфлікт між відвідувачами через виконання російських пісень. Чоловікові, який їх співав та хуліганив, виписали протокол і повістку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.05.2023 10:25