Фото: ОК "Північ"

Ведуть наступ на трьох напрямках: аналітики розповіли про успіхи ЗСУ

Бійці Збройних сил України ведуть наступальні операції на трьох відтинках фронту. Зокрема, зафіксовано просування в Запорізькій та Донецькій областях. 

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, українські війська продовжували наступальні дії на Бахмутському, Бердянському (район кордону Запорізько-Донецької області) та Мелітопольському (захід Запорізької області) напрямках.

Геолокаційні кадри, опубліковані 16 серпня, свідчать про те, що українські війська просунулися на північний схід від Роботиного (10 км на південь від Оріхова) у західній частині Запорізької області та, ймовірно, досягли більших успіхів у прилеглих районах, враховуючи тижні постійної української активності в лісистих районах на північний схід від населеного пункту.

Крім того, українські війська звільнили Урожайне (9 км на південь від Великої Новосілки) на кордоні Запорізько-Донецької області. Як заявили у РФ, російські підрозділи в цьому районі відходять. Українські сили, ймовірно, контролюють більшу частину населеного пункту.

"Українські звіти про звільнення Урожайного узгоджуються з попередніми заявами українських офіційних осіб про звільнення інших населених пунктів у цьому районі та нещодавніми повідомленнями російських військ про те, що російські підрозділи в цьому районі відходять", — зауважили фахівці Інституту.

Водночас у Інституті наголосили, що російські джерела стверджували, що українські сили залучили свої "основні резерви" до контрнаступальних операцій у західній Запорізькій області, хоча російські заяви про невеликі напади української піхоти в цьому районі не відповідають передбачуваним залученням основних елементів українських механізованих резервів.

"Російські джерела, здається, неправильно зображують українські резерви як один великий унітарний контингент, з яким Україна зобов’яже воювати як єдине ціле, і передчасно стверджують, що Україна направила всі свої резерви на основі розрізнених спостережень за озброєними на заході українськими підрозділами", — йдеться у повідомленні. 

контрнаступ ЗСУ

Мапа: ISW

Нагадаємо, раніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив, що Сили оборони України продовжують наступ на декількох ділянках фронту. Водночас російські військові жодних успіхів на полі бою не мають.

Додамо, 15 серпня стало відомо, що бійці Збройних сил України звільнили населений пункт Урожайне Донецької області. Він є одним з вузлів опору другої лінії оборони російської армії на Донеччині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 07:10