Фото: соцмережі

Верховний Суд повернув "ПриватБанку" 24 млн грн, списані внаслідок незаконного судового рішення

Верховний Суд України задовольнив касаційну скаргу "ПриватБанку" у справі за позовом Ольги Постоловської, особи повʼязаної з колишнім власником установи, щодо оскарження залучення її коштів до процедури bail-in.

Про це повідомляє прес-служба банку.

"Також суд задовольнив заяву банку про повернення йому списаних на виконання незаконних рішень судів першої та апеляційної інстанцій у даній справі коштів у розмірі понад 24 мільйони гривень", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Ольга Постоловська — дружина Володимира Постоловського, який до 2006 року очолював Покровський гірничо-збагачувальний комбінат Дніпропетровської області, підприємство з орбіти екс-власників "ПриватБанку". Після цього був директором з розвитку. На сьогодні він очолює наглядову раду комбінату. Під час націоналізації кошти Ольги та Володимира Постоловських, були списані в рамках bail-in, оскільки вони були пов’язаними із банком особами.

"Ми вітаємо рішення Верховного Суду! Ця справа ще раз довела, що в Україні діє принцип доброчесності та справедливого правосуддя! Банк і надалі твердо стоятимемо на захисті інтересів вкладників та держави у судових процесах з колишніми власниками", — йдеться у заяві "ПриватБанку".

Так, суд дійшов висновку, що засідання попередніх інстанцій помилково не визначили Ольгу Постоловську, як повʼязану із банком особу. Отже, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб правомірно розпорядився її коштами під час виведення банку з ринку за участі держави, що було здійснено на виконання вимог закону. Договори грошових вкладів, які позивач вимагає розірвати, припинили свою дію разом із зобовʼязаннями за ними в момент укладання договору про придбання акцій.

Що відомо про судові процеси у справі Ольги Постоловської

Судові процеси у справі Ольги Постоловської тривали з 2017 року. Суди першої та апеляційної інстанції задовольнили позов про стягнення з "ПриватБанку" коштів, внаслідок чого в порядку виконавчого провадження з установи у січні 2022 року було списано понад 24 мільйони гривень на користь позивача. Розгляд справи у Верховному Суді за касаційною скаргою банку тривав понад півтора року, під час якого склад суду неодноразово змінювався.

У Верховному Суді знаходиться ще одна схожа справа щодо оскарження списання коштів з рахунків фізичних осіб в грудні 2016 року при застосуванні процедури bail-in під час націоналізації "ПриватБанку". Це позов екс-дружини одного із колишніх бенефіціарів установи Олени Боголюбової, на користь якої 27 липня 2022 року відповідно до рішення Дніпровського апеляційного суду з державного Банку стягнуто кошти на загальну суму понад 669 мільйонів гривень. "ПриватБанк" сподівається, що рішення суду у справі Постоловської стане основою для доброчесної судової практики у всіх схожих справах.

Нагадаємо, 22 липня Міністерство фінансів та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб успішно уклали договір купівлі-продажу "Сенс Банку". Відтепер держава стала власником 100% акцій фінустанови, яку конфіскували у російського олігарха. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.08.2023 10:24