Фото: "Економічна правда"

Верховний Суд призупинив провадження про стягнення 1,48 млрд грн з першої заступниці голови НБУ Рожкової та її колег

Верховний Суд призупинив виконавче провадження про стягнення 1,48 мільярда гривень з першого заступника голови Національного банку Катерини Рожкової та 11 її колишніх колег із "Платинум Банку".

Про це йдеться в ухвалі Касаційного господарського суду від 28 серпня у справі 910/12955/20.

Зазначається, що за заявою позивача (один із колишніх колег Рожкової) справу почали розглядати у касаційній інстанції. Банкір побоявся, що поки триватиме розгляд, у нього, а також у його колег, серед яких і сама Рожкова, заберуть гроші в рамках виконавчого провадження і передадуть вкладникам "Платинум Банку". І тоді, навіть якщо касаційний суд визнає Рожкову та колег невинними, гроші повернути буде вкрай складно.

Відтак, виконавче провадження 72392283 суд зупинив. Зауважимо, що 1,48 мільярда гривень разом із Рожковою мали відшкодовувати ще 11 її колег. Гроші мають направити на погашення заборгованості перед кредиторами закритого банку.

Нацбанк визнав "Платинум Банк" неплатоспроможним у січні 2017 року, а у лютому того ж року фінустанову відправили на ліквідацію. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, обсяг вимог кредиторів Платинум Банку — 7,04 мільярда гривень, оцінна вартість ліквідаційної маси — 1,94 мільярда гривень, а сума недостатності майна банку для задоволення вимог кредиторів — 5,1 мільярда гривень.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб позов обґрунтував тим, що відповідачі, які були посадовими особами "Платинум Банку", внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків, а також "здійснення низки свідомо збиткових активних операцій" викликали завдання шкоди "Платинум Банку" у розмірі 1,48 мільярда гривень, яка складається з сум та списаних на збиток кредитних коштів.

Водночас захист Катерини Рожкової вважає, що суди 1 та 2 інстанцій неправильно порахували термін позовної давності та час його закінчення. Зазначається, що 16 червня 2015 року її було звільнено з "Платинум банку" і це ніяк не впливало на видачу семи кредитів, які на думку ФГВФО, були видані пов’язаним із керівництвом фінустанови фірмам.

Верховний суд України вважає, що аргументи захисту Катерини Рожкової досить обґрунтовані та ухвалив скаргу до розгляду. Перше засідання за касаційною скаргою заступника голови НБУ призначено на 4 жовтня, поки що призупинити дію рішення Північного апеляційного господарського суду і не стягувати з заступника голови Національного банку України її частку заборгованості в 1,477 мільярда гривень.

Нагадаємо, 31 серпня першому заступнику глави Міністерства аграрної політики Тарасу Висоцькому, якого підозрюють в розтраті понад 62 мільйонів гривень під час закупівлі продуктів, обрали запобіжний захід у вигляді застави в 805 тисяч гривень. Відповідне рішення у четвер, 31 серпня, ухвалив Вищий антикорупційний суд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.09.2023 12:02