Фото: ДП "Антонов"

Відбити атаку рашистів на аеропорт у Гостомелі рік тому допоміг місцевий житель, — ЗМІ

У перші дні повномасштабного вторгнення окупанти намагалися атакувати аеродром "Антонов" в Гостомелі. ЗСУ змогли відбити рашистів завдяки цивільному українцю, який коригував дії та вогонь українських військових.

Про це повідомило видання Reporters.

Журналісти поспілкувалися з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та його помічником полковникам Олексієм Носковим. Військові розповіли подробиці початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Пізно ввечері 24 лютого російський десант зайшов на територію України зі сторони Білорусі на 35 вертольотах, штурмових Су-25 і бомбардувальнику Су-24. Щоб не помітила наша протиповітряна оборона, ворожі "пташки" йшли низько над водою – вздовж Київського водосховища. Так звані російські експерти назвуть операцію в Гостомелі найскладнішою зі своїх атак із повітря. Тим часом, українці дадуть тим подіям іншу назву – "гостомельський капкан", – розповіли журналісти.

ЗСУ зафіксували ворога поблизу Гостомеля надто пізно — буквально на підльоті до аеродрому "Антонов". Так сталося, зокрема, через дуже високу інтенсивність бойових дій. Тоді треновані десантники висадилися на летовище. Окупанти мали швидко облаштувати плацдарм для майбутньої окупації Київщини та столиці України.

Для того, щоб завадити планам рашистів, Генштабу знадобився хтось із місцевих, хто зміг би корегувати вогонь ЗСУ в Гостомелі. Таку людину й знайшов полковник Носков.

"Буремної ночі "очима" Гостомеля став чоловік на ім’я Руслан. Він наводив та коригував нашу артилерію голосовими повідомленнями у режимі реального часу в одному з онлайн-месенджерів. Все, що Руслан передавав військовим, на 100% виявлялося правдою. Зокрема, завдяки чоловіковим "метрів 50 лівіше" і "пацани, красавчіки, ви попали, бачу дим" аеродром "Антонов" вдалося втримати", – розповів Носков.

Нагадаємо, 23 лютого в Київській області пролунали вибухи. Обласна адміністрація заявила, що спрацювала українська ППО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.02.2023 12:13