Володимир Зеленський і Валерій Залужний. Фото зі соцмереж

Відставка, якої не було. Що відбувалося під час зустрічі Зеленського із Залужним — подробиці від BBC

У понеділок, 29 січня, на Банковій відбулася резонансна зустріч щодо відставки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Крім самого генерала, були присутні президент Володимир Зеленський і міністр оборони Рустем Умєров.

Про це повідомив BBC із посиланням на власні джерела. Журналістам розповіли, що у другій половині дня 29 січня Залужному повідомили, що його хоче бачити Зеленський, який нібито хотів обговорити з ним ситуацію на фронті. Залужний негайно вирушив на Банкову.

У матеріалі йдеться, що зустріч була нетиповою, оскільки попри те, що Зеленський та Залужний регулярно бачаться на Ставці, вони давно не спілкувалися без присутності очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Цього дня він перебував в Ужгороді на переговорах із міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

За словами співрозмовників BBC, зустріч проходила у спокійному тоні. Тоді Зеленський повідомив, що ухвалив рішення звільнити головнокомандувача ЗСУ та додав, що указ про це підпише найближчим часом.

Після шостої вечора інформація про звільнення Залужного розпочала активно ширитися в соцмережах двома "паралельними каналами". З одного боку, її поширювали анонімні Telegram-канали, які пов’язують з Офісом президента.

У BBC зауважили, що самі представники Офісу президента неодноразово заперечували свою причетність до таких каналів, але саме вони першими повідомляли про ексклюзивну інформацію, яка надходила з Банкової. Співрозмовники BBC на Банковій також заявляли, що в комунікаційному блоці офісу Зеленського є група співробітників, які курують анонімні Telegram-канали.

При цьому з посиланням на власні джерела про ймовірну відставку Залужного повідомляли й люди та канали, які зазвичай критикують президента.

"Звичайно, тональність цих повідомлень була абсолютно різною. Перші — наголошували, що нічого страшного в країні не відбувається, і не потрібно «розхитувати човен» з приводу цієї відставки. Інші — бідкалися та пророкували Офісові президента різноманітні негаразди", — йдеться у матеріалі.

Після сьомої вечора про відставку Залужного як про доконаний факт з посиланням на власні джерела повідомила низка впливових українських ЗМІ. Однак згодом з’ясувалося, що така відставка не є доконаним фактом.

Нагадаємо, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний після вкидів про нібито свою відставку опублікував спільне фото з начальником Генерального штабу Сергієм Шапталою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 21:20