Фото: konkurent.ua

Відтепер для набуття українського громадянства складатимуть іспити: деталі від МОН

Особи, які хочуть отримати громадянство України, мають скласти іспити з основ Конституції України та історії України. Відповідне рішення 30 травня ухвалив уряд.

Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти та науки України.

"Відтепер особи, які хочуть отримати громадянство України, мають скласти іспити з основ Конституції України та історії України", — йдеться у повідомленні.

Це рішення стосується:

  • іноземців;
  • осіб без громадянства;
  • тих, хто набув громадянство, але має право протягом двох років скласти іспит (це пов'язано з відтермінуванням у зв'язку з проходженням військової служби за контрактом, визначних заслуг перед Україною тощо).

В МОН наголосили, що реалізація проведення іспитів потребує подальшого ухвалення та впровадження низки наказів та положень, організаційних заходів. Наразі ухвалено лише принципове рішення.

Реєстрація та порядок складання іспитів

Для реєстрації необхідно створити електронний кабінет та подати заявку в електронній формі. Детальний алгоритм дій буде опублікований згодом на сайті МОН.

Іспити складатимуться з:

  • 20 завдань з основ Конституції України;
  • 25 завдань з історії України.

"Для забезпечення прозорості іспит фіксуватимуть на відео. У разі успішного складання учасники отримають відповідні сертифікати", — додали в МОН.

Варто зазначити, в Україні активно штрафують держслужбовців та представників органів місцевого самоврядування за порушення мовного законодавства. Такі повноваження покладені на Офіс уповноваженого із захисту державної мови.

Нагадаємо, протягом 2023 року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав рекордну кількість звернень щодо порушення мовного законодавства. Найбільше повідомлень надійшло з Києва та Харківської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.05.2024 20:53