Фото: Марія Захарова. Джерело – news.ru

Військова техніка Еквадору може опинитись в Україні: у Росії скаженіють

Сполучені Штати Америки можуть отримати військову техніку від Еквадору, яку згодом Вашингтон відправить в Україну. У Росії агресивно відреагували на це рішення.

Свою істеричну позицію виклала директор департаменту інформації та преси МЗС Росії Марія Захарова, пише Reuters.

Ще в грудні еквадорський уряд заявив, що прийме пропозицію Вашингтона про обмін старої військової техніки на сучасне американське обладнання вартістю 200 мільйонів доларів. США наголосили, що озброєння, яке вони отримають з Еквадору, буде відправлено в Україну, щоб допомогти зміцнити їхні сили на полі бою проти Російської Федерації.

Реакція Росії

Марія Захарова повідомила, що рішення Еквадору було прийнято нібито під тиском "зовнішніх сил".

"Таке нерозважливе рішення було ухвалено еквадорською стороною під серйозним тиском з боку зовнішніх зацікавлених сторін", — йдеться у заяві росіянки.

Захарова додала, що російські партнери добре обізнані про положення контрактів, які нібито передбачають зобов'язання використовувати озброєння, що поставляється, із заявленою метою і не передавати його третій особі без отримання відповідної згоди російської сторони.

Своєю чергою влада Еквадору заявила, що Росія не рекомендувала заміну обладнання, але вони вважали, що в будь-якому разі мають на це право.

Яку зброю може отримати Україна

Влада Еквадору не конкретизувала, що планує передати США. Однак, згідно з публічною інформацією, армія Еквадору має у своєму розпорядженні таку радянську техніку:

  • реактивна система залпового вогню БМ-21 "Град" — 18 штук;
  • зенітний ракетний комплекс "Оса" — 10 штук;
  • зенітна кулеметна установка ЗПУ-1 і ЗПУ-2 — 128 штук;
  • зенітна установка ЗУ-23 — 34 штуки;
  • вертоліт Мі-8 — три штуки;
  • вертоліт Мі-171Е — дві штуки;
  • переносні зенітно-ракетні комплекси "Стріла-2" та "Ігла".

Нагадаємо, наступного тижня Сенат Сполучених Штатів Америки голосуватиме щодо угоди про прикордонну безпеку, від якої також залежить допомога Україні. Текст угоди буде оприлюднено наприкінці цього тижня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 17:57