Фото: t.me / militarymediacenter / ілюстративне

Військові повідомили про активне застосування росіянами хімічної зброї на фронті

За останню добу російські терористи дев'ять разів скинули хімічну зброю на позиції українських воїнів. Майже всі випадки були зафіксовані у Запорізькій області.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій.

"За минулу добу ворог вчинив загалом 43 бойові зіткнення, що теж є певним зниженням. Також росіяни вчинили 950 обстрілів, зокрема, у цьому числі зараховано дев'ять одразу скидів із безпілотників хімічних речовин в гранатах сльозогінно-задушливої дії. Це є порушенням конвенції про застосування хімічної зброї", — йдеться у заяві Лиховія.

Він наголосив, що засіб, який скинули окупанти, схожий на той, що застосовується поліцією для розгону мітингів. Лиховій підкреслив, що російська армія вже не вперше використовує цю речовину на лінії зіткнення.

"Маємо одразу дев'ять скидів за добу. Майже всі вони у Запорізькій області на Запорізькому напрямку", — резюмував Дмитро Лиховій.

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів (найчастіше — хімічні снаряди), а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, за даними військових, найчастіше армія РФ використовує гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з безпілотників. Проте, застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії, а також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.03.2024 12:56