Військові США випробували групу різнокласових роботів

28 СІЧНЯ 2020 11:27

Агентство перспективних оборонних розробок (DARPA) міністерства оборони США провело випробування групи з безлічі роботів різних класів, які спільно вирішували різні завдання.

Відеоролик про випробування, що відбулися в грудні минулого року, агентство опублікувало на своєму каналі в YouTube.

Випробування роботів проводилися в загальновійськовому комплексі бойової підготовки на військовій базі «Кемп Шелбі» в Міссісіпі в рамках програми OFFSET і були визнані успішними.

Проект OFFSET стартував в 2016 році. Його метою є розробка програмного забезпечення, яке дозволить об'єднувати в одну групу різних наземних роботів і безпілотні літальні апарати.

Роботи, об'єднані в групу, повинні бути здатні спільно вирішувати одну або кілька завдань з використанням одного з більш ніж ста варіантів тактичних дій. Передбачається, що подібні групи роботів дозволять військовим ефективніше і безпечніше проводити бойові операції в умовах міської забудови.

В рамках програми OFFSET вже були проведені два етапи випробувань, на яких розробники перевіряли програмне забезпечення по об'єднанню роботів в групу.

На третьому етапі, який відбувся в грудні 2019 року на базі «Кемп Шелбі», роботам потрібно було виконувати кілька завдань одночасно. Випробування проводилися в спеціально виділеній зоні полігону з відкритими ділянками та будівлями, в якій випробувачі розмістили кілька QR-міток. Ці мітки позначали представляють інтерес, небезпечні або цінні об'єкти.

На початку випробувань група з мультикоптерів різних моделей, а також наземних колісних роботів різних розмірів, провела розвідку в зоні, склавши детальну карту розташування всіх будівель і виявлених QR-міток. Міток, що позначають небезпеку, роботи уникали. Мітки, якими були закодовані представляють інтерес або цінні об'єкти, роботи або обстежили і передавали про них дані, або встановлювали за ними постійне спостереження.

В рамках програми OFFSET також реалізується проект CODE. Він передбачає створення програмного забезпечення, яке дозволить полегшити оператору управління групами безпілотників і наземних роботів в зонах, що знаходяться під частковим або повним контролем противника.

Кінцевою метою програми є створення системи, що дозволяє управляти великими групами безпілотників за допомогою жестів. В системі повинно бути закладена велика кількість алгоритмів дій у відповідь на керуючі жести операторів.

Технології, 28.01.2020 11:27