Фото ілюстративне з відкритих джерел

Використання заморожених російських активів для допомоги Україні: Єврокомісія визначила план

У вівторок, 12 грудня, Європейська комісія схвалила пропозиції про механізм використання доходів від заморожених активів Росії на користь України. Далі їх вивчатиме Європейська рада.

Про це повідомив "Інтерфакс-Україна" з посиланням на високопосадовця Євросоюзу, який розповів про це на закритому брифінгу.

За його словами, Єврокомісія не публікуватиме пропозицій, а передасть їх Європейській раді для вивчення й ухвалення рішення.

Він пояснив, що пропозиція ЄС випливає із ситуації, за якої після знерухомлення активів Центробанку Росії в європейських країнах центральні депозитарії (фінансові установи, що використовуються для транзакцій між покупцями й продавцями) були змушені покласти в банки частину з цих активів, які приносили прибуток.

"Згодом це принесло велику суму доходу, що і далі зростає. Ці виняткові доходи є лише завдяки рішенню про іммобілізацію. Зрештою, центральні депозитарії записали ці доходи як прибуток на своїх рахунках, і держави-члени розпочали підвищувати корпоративний податок на цей прибуток", — зазначив високопосадовець.

Він додав, що Єврокомісія вирішила, що саме ці доходи варто використовувати для допомоги у відбудові України. Однак це є довгостроковою метою, а наразі Єврокомісія зосередилася на тому, щоби виокремити доходи від російських активів.

"Короткострокова мета полягає в тому, щоби переконатися, що це можливо, виконавши два завдання: змусивши центральні депозитарії управляти та реєструвати окремо всі ці доходи, щоб їх можна було чітко ідентифікувати у своїх системах бухгалтерського обліку, і, по-друге, цей чистий прибуток заборонять розподіляти серед акціонерів або інших третіх сторін — він має залишатися в центральному депозитарії", — підсумував співрозмовник журналістів.

План потенційно може надати Україні до трьох мільярдів євро на рік або до 15 мільярдів євро з 2023 по 2027 рік. Але ці цифри можуть варіюватися залежно від ринкових умов. Такі пропозиції мають схвалити Європейський парламент і всі 27 держав-членів. Експерти прогнозують, що вони зустрінуть опір з боку деяких країн.

Нагадаємо, що в листопаді Україна поінформувала західних союзників, що відсотків, нарахованих від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною. Київ має намір отримати ці активи в повному обсязі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.12.2023 20:27