Фото: вірменські біженці / скріншот з відео

Вірмени масово покидають Нагірний Карабах: чого бояться люди

До Вірменії з колишнього самопроголошеного Нагірного Карабаху виїхали близько 100 тисяч осіб. Вірмени хочуть покинути регіон, оскільки не бажають жити в Азербайджані та побоюються етнічних чисток.

Про це 29 вересня повідомила прес-секретарка голови Кабміну Вірменії Назелі Багдасарян, пише News.am.

"Станом на 20.00 29 вересня близько 98 625 осіб доїхали до Вірменії", — заявила вона. 

Багдасарян назвала цих людей насильно переміщеними. За її словами, 20 892 транспортних засоби перетнули міст Хакарі в Лачинському коридорі, що з'єднував Вірменію з колишнім Карабахом.

Своєю чергою Reuters повідомляв, що 120 тисяч вірмен Нагірного Карабаху прагнуть покинути регіон, оскільки не мають наміру жити в Азербайджані та побоюються етнічних чисток.

Раніше повідомлялось, що Азербайджан звинувачують в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху. З цього приводу Вірменія позивається до Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй.

Конфлікт у Нагірному Карабаху

19 вересня Азербайджан розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон перейшов під контроль Азербайджану.

"Досягнуто угоди про виведення підрозділів, що залишилися, і військовослужбовців ЗС Вірменії, розформування та повне роззброєння "збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки та озброєнь з цієї території", — йдеться в повідомленні.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило, що роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими "миротворцями".

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участь у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху.

Напруга між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони вели спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди 2020 року ввели "російських миротворців". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Мешканці Вірменії незадоволені тим, як вирішилася ситуація з Нагірним Карабахом. В місті тривають мітинги. Зокрема, вірмени рвуть свої російські паспорти під посольством Російської Федерації в Єревані.

Нагадаємо, що секретар Радбезу Вірменії Армен Григорян і радник президента Азербайджану Хікмет Гаджиєв зустрілися 26 вересня у Брюсселі. Переговори відбулися за посередництва радників президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.09.2023 09:05