Фото ілюстративне. Джерело: Вища Рада правосуддя

Вища Рада правосуддя відреагувала на затримання Князєва

Вища Рада правосуддя відреагувала на затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва на хабарі у 2,7 мільйона доларів. Там вже готують листи до Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стосовно надання інформації про можливий вплив щодо обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Про це йдеться у повідомленні ВРП.

Вказується, що члени Вищої ради правосуддя 16 травня були запрошені до участі у Пленумі Верховного Суду щодо вирішення питання про висловлення недовіри голові ВС.

"Члени ВРП утрималися від участі у його роботі для уникнення конфлікту інтересів, який може виникнути надалі. ВРП вирішує питання стосовно надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арешт судді, а також тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя", — зазначили у відомстві.

Вища Рада правосуддя нагадала, що 12 травня поточного року завершила співбесіди з кандидатами на посади членів ВККС України. Наразі відбувається обговорення та формування переліку цих кандидатів. Наголошується, що ця процедура здійснюється ВРП конфіденційно та не підлягає публічному розголошенню.

Нагадаємо, 15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 млн доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

У вівторок, 16 травня, Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Раніше у САП розповіли деталі справи Князєва. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.05.2023 00:45