Фото: inventure.com.ua

Вищий антикорупційний суд не дозволив націоналізувати мережу АЗС Shell: Мін'юст готуватиме апеляцію

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив Міністерству юстиції у стягненні в дохід держави частини активів ТОВ "Альянс Холдинг", яке керує мережею автозаправних станцій Shell в Україні.

Про це повідомила директорка департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Багатих. Вона заявила, що не задоволена рішенням ВАКС, тому відомство готує апеляцію.

"26 січня Вищий антикорупційний суд прийняв рішення щодо позову Міністерство юстиції України про застосування санкції у виді стягнення активів Едуарда Худайнатова", — написала Багатих у Facebook.

Так, Мінʼюст просив стягнути:

  • 49% частки у статутному капіталі ТОВ "Альянс Холдинг";
  • 100% частки у статутному капіталі ТОВ "НК "Альянс-Україна".

"Після початку повномасштабного вторгнення материнська компанія (Нідерланди) збільшила статутний капітал, розмивши частку Худайнатова у ТОВ "Альянс Холдинг" до 2,56%. Були отримані відповідні дозволи місцевих уповноважених органів", — зазначила представниця Мінʼюсту.

Вона підкреслила, що за позицією опонентів це було здійснено з метою підтримки українського бізнесу в період весни-літа 2022 року. Однак залучені кошти лише частково надійшли українському підприємству і були перераховані у якості обігових, у вигляді позик, безповоротної фінансової допомоги та не були внесені до статутного капіталу. 

"Поки що аргументів суду не знаємо. Повне рішення сподіваюсь отримати найближчим часом. З оголошеного в засіданні  — ВАКС відмовив у стягненні частки в ТОВ "Альянс Холдинг" та задовольнив позов щодо стягнення 100% частки у капіталі ТОВ "НК "Альянс-Україна", — додала директорка департаменту санкційної політики Мін'юсту.

Інна Багатих нагадала, що Едуард Худайнатов — один із найближчих довірених осіб президента Росії Володимира Путіна. Він залучений в економічні сектори РФ, які продукують значні доходи бюджету агресора.

"Крім України, до Худайнатова застосовано санкції ЄС, Швейцарією, Канадою. Про близькість до Путіна говорить те, що на Худайнатова зареєстрована яхта "Шахерезада", відома як "яхта Путіна", — проінформувала директорка департаменту санкційної політики Мін'юсту.

Оновлено

У прес-службі Shell уточнили, що Shell plc є кінцевим власником бізнесу АЗС Shell в Україні та управляє мережею автозаправних станцій. Частка власності становить 97,44%.

"Ми вітаємо рішення Вищого антикорупційного суду України щодо нашої мережі АЗС в Україні. Суд визнав, що Shell справді володіє 97,44% ТОВ "Альянс Холдинг" та відповідними підприємствами, тим сами не задовольнивши позов Міністерства юстиції", — йдеться у повідомленні.

Shell — глобальна група енергетичних та нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 93 000 працівників. Мережа Shell в Україні складається зі 131 АЗС (117 з них функціонує).

Нагадаємо, 26 січня Вищий антикорупційний суд конфіскував активи колишнього заступника начальника митного поста — начальника відділу митного оформлення №1 митного поста "Одеса-автомобільний" Одеської митниці Віктора Ткаченка. Екс-посадовець, не маючи достатніх законних доходів, у 2020 році через третю особу придбав квартиру і два машиномісця в історичному центрі Одеси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.01.2024 19:10