Володимир Сівкович. Фото: УНІАН

Влаштував провокацію із побиття учасників "Студентського Майдану": Сівкович отримав чергову підозру в держзраді

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру у державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу, який, бувши завербованим агентом Росії, влаштував у Києві провокацію із побиття учасників "Студентського Майдану". Це сталося 30 листопада 2013 року.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Зазначається, що Росія завербувала Сівковича ще наприкінці дев’яностих, коли він був кадровим офіцером КДБ СРСР та Федеральної служби безпеки. 

"Посадовець виконував завдання вищого політичного керівництва країни-агресора щодо недопущення євроатлантичної інтеграції України, наголошують у ДБР. 

Задокументовано, що у жовтні 2013 року він зустрічався з секретарем Ради Безпеки Росії Миколою Патрушевим у межах консультацій делегацій РНБО двох країн в Одесі. На цьому заході зрадник отримав вказівки щодо подальшої підривної діяльності проти України та придушення потенційних протестних акцій через відмову України від асоціації з ЄС.

Плани Кремля Сівкович почав втілювати після початку студентських протестів на Майдані Незалежності у Києві. Так, у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року він особисто контролював з кабінету начальника Київської міліції організований ним розгін та побиття студентів. Тоді через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирної акції на у центрі столиці було заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, а понад 300 учасників були змушені тікати з середмістя столиці й переховуватись в приміщені Михайлівського собору. 

"Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави. Своєю чергою це призвело до посилення сепаратизму в окремих регіонах України та потім використано РФ у веденні підривної діяльності проти нашої держави", йдеться у повідомленні.

Своїми діями Сівкович завдав шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, та створив виключні передумови для здійснення Росією активних дій щодо окупації території частини території України.

Дії Сівковича кваліфіковані за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Однак наразі Сівкович переховується від слідства та суду на території Росії та є одним з очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань ретельно вивчає злочини проти Майдану. Станом на 19 лютого понад 100 справ передано до суду, зокрема й щодо всієї керівної ланки держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 20.02.2024 12:32