Фото: соцмережі

Власник AliExpress потрапив до переліку спонсорів війни

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до списку міжнародних спонсорів війни, через те що вона співпрацює з Росією. Компанія підтримує російську агресію не тільки фінансово, сплачуючи податки, але й ідеологічно.

Про це повідомили в прес-службі НАЗК.

Зазначається, що у 2023 році компанія оголосила план реструктуризації, що передбачає розподіл Alibaba Group на шість груп: Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Business Group (Taobao, Tmall, Taobao Deals, Taocaica\i, 1688.com), Local Services Group (Amap, Ele.me), Global Digital Business Group (Lazada, AliExpress, Trendyol, Daraz, Alibaba.com), Cainiao Smart Logistics, Digital Media and Entertainment Group (Youku, Alibaba Pictures).

Так, на території Росії найбільшого поширення набула платформа онлайн-продажу AliExpress, якою керує дочірня російська компанія з групи Alibaba ТОВ "Алибаба.КОМ". Її власником є зареєстрована у Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd. Станом на 2023 рік установа продовжує ведення справ у РФ, надаючи міжнародний майданчик для продажів закордонних товарів. Прибуток товариства за 2022 рік склав 16,3 мільярда рублів (близько 160 мільйона доларів).

У НАЗК повідомляють, що у квітні 2023 року китайська компанія Quzhou Nova закупала щонайменше 3220 тонн мідного сплаву на загальну суму 7,4 мільйона доларів у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування, яка контролюється країною-агресором. 

"За даними митниці, відвантаження мідного сплаву з заводу здійснювалися через порт Новоросійськ. З вивезеної з окупованих територій міді компанія виробляє товари, які продає на платформах Alibaba", — зазначають в агенстві.

Варто зауважити, що Alibaba вдається й до цензурування українського контенту на своїх платформах, пов’язаного з російською війною. Так, у березні 2022 року компанія заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тисяч підписників, за допис про війну. Водночас, проросійські дописи на платформі не видаляються.

Нагадаємо, раніше НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни кондитерську компанію Mondelez International. Вона відома такими солодощами, як печиво "Ведмедик Барні", Oreo та шоколад Milka.

Також НАЗК внесло китайську компанію з виробництва смартфонів та іншої техніки Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.08.2023 17:41