Єнс Столтенберг. Джерело: ArmyInform

Ворожий фейк: Столтенбергу приписали слова про "загибель півмільйона українських військових"

Мережею поширюють новини про те, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив загибель пів мільйона військових Збройних сил України.

Однак, як стверджує Центр стратегічних комунікацій при Міністерстві культури й інформаційної політики України, це — ворожий фейк.

Насправді генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг жодним чином не підтверджував, що Київ під час повномасштабної війни втратив близько півмільйона військовослужбовців, як пишуть російські ЗМІ.

Насправді на зустрічі зі Столтенбергом ірландська депутатка Клер Дейлі заявила, що вважає правдивою інформацію про загибель 50 тисяч українців.

"Генсек НАТО ніяк не прокоментував цю заяву, але це не означає, що він її підтвердив — дані про українські втрати є державною таємницею та не розголошуються", — йдеться в повідомленні.

До того ж, наголошують у Центрі стратегічних комунікацій, євродепутатка Клер Дейлі має проросійську позицію та поширює вигідні Кремлю наративи. Наприклад, називає НАТО "розпалювачами війни".

У серпні в The New York Times з'явилася публікація, де стверджується, що від початку повномасштабної війни загальна кількість убитих чи поранених українських і російських військових наближається до 500 тисяч. Втрати російських військових, за даними видання, наближаються до 300 тисяч, близько 120 тисяч загиблих і 170-180 тисяч поранених. Україна втратила  близько 70 тисяч убитих воїнів та 100-120 тисяч поранених. В Міноборони Україні відреагували на це: така інформація — державна таємниця.

Нагадаємо, 24 серпня заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло заявила, що за 18 місяців повномасштабного вторгнення російські загарбники вбили щонайменше 9 444 цивільних осіб. Ще майже 17 тисяч — поранили.

Вона також наголосила, що російські окупанти за півтора року вбили понад 500 дітей. Окрім того, ще понад 1 150 дітей отримали поранення через ворожі атаки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2023 15:15