Розстріл українських полонених. Скріншот із відео

Воєнний злочин у Нью-Йорку: прокуратура розпочала розслідування розстрілу українських полонених

Російські окупанти знову розстріляли трьох українських військовополонених на Торецькому напрямку. З цього приводу розпочато розслідування.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

"Збройні сили Росії систематично та цинічно порушують норми міжнародного гуманітарного права. 3 вересня 2024 року в Telegram-каналі опубліковано інформацію щодо ймовірного розстрілу представниками збройних сил Росії українських військовослужбовців", — йдеться в повідомленні.

В Офісі зазначили, що троє військових однієї з бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками, коли до них майже впритул підібрався ворог. Окупанти поклали їх обличчям на землю, після чого майже одразу розстріляли в спину.

"Умисне вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин. Наразі поширені дані перевіряються. Проводиться низка слідчих (розшукових) дій, спрямованих на встановлення усіх обставин вказаної події", — додали в Офісі генпрокурора.

Своєю чергою, омбудсмен Дмитро Лубінець наголосив, що страти росіянами українських полонених — це воєнні злочини.

"Останнім часом у соцмережах зʼявляються відео ймовірних розстрілів і вбивств російською армією українських військових, які здаються у полон. Сьогодні в Інтернеті зʼявилися чергове відео, де окупанти, вірогідно, розстрілюють беззбройних українських військових на Донеччині", — акцентував він.

Лубінець вимагає від міжнародної спільноти фіксувати ці порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та міжнародного гуманітарного права. Саме тому за всіма ймовірними випадками він скерував листи на ООН і в Червоний Хрест.

"Такі речі — це неприпустимо, це порушенням прав людини! Водночас поведінка російських військових толерується від їхнього вищого керівництва. Саме тому необхідна фіксація та перевірка кожного злочину та належне покарання!" — підсумував Лубінець.

Як відомо, 1 жовтня в мережі з'являлася інформація про страту 16 військовослужбовців ЗСУ у районі сіл Миколаївка та Сухий Яр Покровського району. В Офісі генерального прокурора уточнювали, що це наймасовіший випадок смертної кари українських військовополонених на лінії фронту.

Нагадаємо, що українські правоохоронці мають відомості й про те, де саме відбувся розстріл українських військовополонених і який підрозділ армії країни-агресорки може бути причетний до вчинення чергового воєнного злочину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.10.2024 21:18