Фото: depositphotos

Вознесіння Господнє: історія та традиції свята

У четвер, 13 червня, православні віряни святкують одне з найголовніших християнських свят — Вознесіння Господнє. Цей день відзначають через 40 днів після Великодня, тому щороку дата змінюється.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Історія свята 

Вознесіння Господнє — це день, коли Ісус Христос вознісся на небо. В Євангеліє про Вознесіння написано так: "Ісус Христос воскрес і 40 днів був на землі, в колі учнів і пастви, яким розповідав про Царство Боже. Потім він зібрав апостолів на горі Єлеон біля Єрусалиму, благословив усіх, велів не розходитися, а сам у плоті вознісся на небо".

Пізніше апостолам з’явилися два ангели. Вони повідомили, що через деякий час Христос знову прийде на землю і буде судити і живих, і мертвих: "Цей Ісус, що вознісся від вас на небо, прийде таким же чином, як ви бачили Його, що сходить на небо".

Вознесіння Христове

Вознесіння Христове. Джерело: politeka.net

Традиції цього дня

Як і будь-яке велике церковне свято Вознесіння має свої традиції. У храмах на Трійцю проводять святкові богослужіння та вечірні літургії. Цей день потрібно провести в родинному колі та у хорошому настрої.

Вважається, що в день Вознесіння Господь чує прохання людей, тому якщо щось у Всевишнього попросити, воно обов’язково збудеться. В основному заведено просити здоров’я своїм близьким та рідним.

Наші пращури також вірили, що ранкова вознесенська роса цілюща. Також вважається, що після Вознесіння вже можна купатися в річках.

Заборони цього дня

  • Заборонено займатися важкою фізичною працею.
  • Не можна лихословити та сваритися.
  • Не бажано зловживати алкоголем.
  • Не можна шити та в'язати.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 13.06.2024 06:16